Västra Götalandsregionen har nu slagit fast ett nytt riskområde för TBE, fästigburen hjärninflammation, vid Sisjön i södra Göteborgsområdet. Två personer har under hösten insjuknat med TBE och de kan ha smittats i det här området.
Insjuknar man i TBE så får man hög feber, huvudvärk, problem med balanssinnet, ibland i kombination med neurologiska symptom, ofta följt av långdragna besvär.
Det finns ingen medicin som botar TBE när den väl brutit ut, utan kroppen måste läka det på egen hand.
Fästingburen hjärninflammation (TBE)
Vad är TBE?
TBE, eller fästingburen hjärninflammation, orsakas av ett virus som sprids av fästingar. Hos de flesta som smittas hinner kroppens egna immunförsvar bekämpa viruset innan det sprids till hjärnan, och man får därför inga eller obetydliga besvär.
Hur blir man smittad?
Man smittas när man blir biten av en fästing som bär på viruset. Fästingar behöver blod för att utvecklas, och de får blod genom att bita sig fast på fåglar och däggdjur. Genom blodet kan fästingarna infekteras med olika smittämnen och föra dem vidare.
När kan man bli smittad?
Fästingarna är aktiva när temperaturen stiger över 4-5 grader. Det betyder normalt en säsong från tidigast mars till senast november.
Hur kan man skydda sig?
Man kan skydda sig genom att bära stövlar, långbyxor och långärmade tröjor i områden där fästingar finns. Eller så kan man vaccinera sig mot TBE. Vaccination rekommenderas om man är fast boende eller sommarboende i ett riskområde eller om man ofta vistas i skog och mark i områden med smittrisk.
Källa: 1177.se