Tejpade igen munnen på elev – lärare varnas

Publicerad

En förskollärare som tejpade igen munnen på en nioårig elev med silvertejp får nu en varning av Lärarnas ansvarsnämnd för sitt agerande. Nämnden går därmed på Skolinspektionens linje.

Händelsen ska ha ägt rum i ett klassrum i april våren 2017 i samband med att ett fem elever i årskurs 2 pysslade.

En elev ska då ha betett sig stökigt och läraren sa på skoj ”Man kanske skulle kunna tejpa för din mun så du höll tyst en stund”.

Eleven svarade då:

”Ja gör det så får vi se om jag kan bli tyst”.

Eleven upprepade sin önskan och då klippte läraren till en bit silvertejp och satte över elevens mun.

Föräldrar anmälde

Föräldrarna till eleven anmälde händelsen som utreddes av Skolinspektionen medan läraren en kort tid stängdes. Skolinspektionen kom fram till läraren brustit i omdöme visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning. Därför ansåg de att  Lärarnas ansvarsnämnd borde ge läraren en varning – vilket nu hörsammats.

Ansvarsnämnden skriver att agerandet var omdömeslöst och innebar en kränkning, även om eleven medverkade vid händelsen. Beteendet anses klandervärt och därför tilldelas en varning.

Fått skadestånd

Läraren var även anmäld för att ha sagt ”stick och brinn” till en elev, men på denna punkt menar ansvarsnämnden att ord står mot ord.

Den elev som drabbades vid händelsen har tidigare fått 25 000 kronor i skadestånd av Göteborgs stad, efter ett krav från Barn- och elevombudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer