Foto: TT

Terrorpengar förs över via informella banker

Uppdaterad
Publicerad

En transaktion har avslöjats mellan en person i Göteborg och en terrorstämplad IS-finansiär. Systemet de använder sig av, Hawala, är vanligt när det kommer till terrorfinansiering.

Det var sajten Doku som tidigare i dag avslöjade att en 24-åring i Göteborg har skickat nästan 9 000 kronor till en person som beskrivs som en storfinansiär till IS. Pengarna fördes över via en så kallad Hawalabank. Ett system som är svårt för myndigheter att kontrollera.

– Alla åtgärden vi gör i terrorbekämpning är inte bättre än den svagaste länken och detta är den svagaste länken. Det rundar hela vårt byråkratiska system som vi byggt upp och är inte lätt att stoppa, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Hawala är ett banksystem med flerhundraåriga anor och används för att skicka pengar till länder utan formella banksystem, med Somalia som ett viktigt exempel.

– Det är ett informellt betalningssystem. Det är ofta agenter som genomför de här transaktionerna och det finns massor av fördelar så som låg växelkurs och snabb överföring.

”En livlina”

Samtidigt som ett arbete görs för att skärpa kraven på Hawalabanker är det svårt att stoppa systemet. För många är systemet något positivt och livsavgörande.

– Det är ett tveeggat svärd. På ena sidan är det helt nödvändigt för många fattiga som lever på till exempel Afrikans horn, det är en livlina att pengar skickas ner, på andra sidan är konsekvenserna att det används av allehanda kriminella organisationer och även till terroristfinansiering.

Den Hawalabank som det handlar om i det här fallet i Göteborg är en del av en global bank med säte i Dubai och är verksam i 140 länder. I Sverige måste Hawalabanker ha tillstånd och godkännande från Finansinspektionen. Då förpliktar sig banken att logga alla transaktioner, motverka penningtvätt och rapportera misstänkt brottslighet, men det är långt från alla Hawalabanker i Sverige som verkar med tillstånd. Däremot har denna Göteborgsbank fått ett godkännande.

– Polisen och Finansinspektionen har lyft detta som ett problem och vissa politiska partier drivet detta. Det är viktigt att skärpa tillsynen.

Inte förvånad över kopplingen till Göteborg

Hawalasystemet kringgår enligt Magnus Ranstorp de normala rutiner som finns när det gäller penningtvätt och terrorfinansiering.

– Man kan säga att det är lite av ett svart hål.

Att det avslöjas om en terrorfinansiering just från Göteborg kommer inte som en chock för terrorexperten.

– Det är inte förvånande att det kommer fram att det sker just i Göteborg. Det finns ett samband med att så många har rest från Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.