Foto: Frida Gustavsson / kommunikatör GR

Textilträff för återvinning

Publicerad

Åtta kilo textilier slängs av varje svensk per år och det motsvarar två tredjedelar av alla textilier vi köper i genomsnitt varje år. Men det går att återvinna tyg, till exempel med klädbytardagar, och på så sätt minska avfallet.

Under söndagen samlades åter en grupp deltagare på Textile Fashion Center i Borås för att lära sig hur man sparar in på textilier i vardagslivet.

– Det går jättebra! Det visar att man med små medel kan göra stora förändringar, säger Hanna Hellström, projektledare för Minimeringsmästarna. 

– Målet med Minimeringsmästarna är att deltagarna ska minska sitt hushållsavfall under ett års tid samt inspirera andra att göra detsamma.

På träffen deltar 70 personer från nio kommuner: Ale, Borås, Göteborg, Härryda, Kungälv, Kungsbacka, Lerum, Mark och Svenljunga. Under dagen har de varit på guidad tur på utställningen Textilkraft, samt lyssnat till två föreläsare: Weronika Rehnby, textil- och hållbarhetskonsult, och Jennie Johansson, en av författarna till boken Slow Fashion.

Flera olika tema

I slutet av dagen ska deltagarna få tre utmaningar på tema textil: arrangera klädbytardag, fota sig själva i sitt äldsta plagg och designa om någon textil till något annat. Dessa utmaningar ska de genomföra till nästa tema startar: kemikalier i oktober. Tidigare teman har varit hållbar konsumtion med utmaningen att ha köpstopp i en månad och matsvinn med utmaningar som att be om doggybag på restaurang, bjuda på en middag lagad på rester.

– Vi hoppas att deltagarna totalt ska minska sitt avfall med 50 % under ett år, säger Hanna Hellström, de är väl inte riktigt där ännu, men det går åt rätt håll och jag tror många har lärt sig att ändra sitt beteende. – Och de som är med är verkligen intresserade för att bidra till en bättre värld med minskat avfall.

Vad får de som vinner?

– Ja, det blir inte saker kan jag säga, så mycket kan jag säga, utan mer av upplevelser som till exempel ett besök på Universeum. Och så äran förstås, säger Hanna Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.