21-åriga Thelma Sankey från Kungälv är helnykterist sedan ett och ett halvt år tillbaka. Det efter att ha självmedicinerat mot sin adhd sedan hon var 13 år.
Enligt henne har det inte varit lätt att sluta men hon har lärt sig att hantera sin ångest och adhd på andra sätt än att dricka alkohol. Något som Aftonbladet skrivit om tidigare.
– Jag fick ingen hjälp hos psykiatrin och jag blev inte lyssnad på, men med hjälp av socialen så hittade jag missbrukskliniken Mini Maria i Kungälv, säger Thelma Sankey till SVT nyheter Väst.
Läkare varnar för riskerna
Peter Söderberg är överläkare på Bup på Södra Älvsborgs sjukhus, och har inte haft Thelma som patient eftersom hon hört till psykiatrin i Kungälv. Han ser stora risker med att självmedicinera.
– Kroppen kan ta väldigt stor skada och man riskerar till och med att dö, säger han.
Vill hjälpa andra
Thelma har också haft ett självskadebeteende och har ärr på benen efter att ha skurit sig och hon har även lidit av ätstörningar i många år.
Allt har satt djupa spår i henne, men sedan hon själv fick hjälp och slutade självmedicinera och blev av med sin ångest, vill hon nu hjälpa andra. Det gör hon genom att berätta om sina upplevelser på sociala medier.
– Det hjälper också mig att bearbeta det som hänt. Jag har också tagit ut papper från socialen och polisen, och snart även psykiatrin, där det står vad jag varit med om. Det hjälper också.
Rädd för återfall
Hon har provat antidepressiva, sömntabletter och adhd-medicin, men det mådde hon bara sämre av.
Är du rädd för återfall?
– Ja, hela tiden. Men då säger jag till mig själv: ”Du vill inte vara där igen”. Abstinensen finns inte där på samma sätt, men första året var riktigt tufft.
Hit kan du vända dig om du har självmordstankar
• Mind självmordslinje: chatt eller på telefon 90101
• Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80
• Bris: telefon 116 111. Du kan också mejla eller chatta
• Vid akut situation: telefon 112
Alkoholkonsumtion i årskurs 9 och gymnasiets år 2
- I den senaste undersökningen var 35 procent av niondeklassarna alkoholkonsumenter, att jämföra med 80 procent i början av 2000-talet.
- I gymnasiet var andelen konsumenter 69 procent i 2024 års undersökning, en nedgång från 89 procent när det började mätas år 2004.
- Sedan nästan tio år har den nedåtgående trenden när det gäller alkoholkonsumtion stannat av i både årskurs 9 och år 2 på gymnasiet.
Källa: CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.