Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Thim Fritzson, 37, skrev på sociala medier att han tänkte börja vandra i sitt bostadsområde, och välkomnade andra att hänga på. Foto: SVT

Thims initiativ stoppade inbrottsvågen: ”Körde iväg dem”

Uppdaterad
Publicerad

Thim Fritzson, 37, tröttnade på de många inbrotten och stölderna i sitt bostadsområde i Göteborg. Så i ett inlägg på sociala medier berättade han att han tänkte börja vandra i området, och välkomnade andra att hänga på. Gensvaret blev större än han vågat hoppas på, och det dröjde inte länge förrän gruppen hittade några misstänkta.

I september märkte Thim att inbrott och stölder ökade i förråd och parkeringsgarage i Eriksberg, där han bor.

– Många jobbar ju hemifrån nu, så det står fler bilar där än annars.

Till slut tröttnade han, och skrev ett inlägg där han välkomnade folk att börja vandra i grannskapet för att hålla utkik och värna privat egendom. Uppenbarligen var han inte ensam om att ha tröttnat på brottsligheten, för gensvaret blev stort.

Olika tider

Gruppen träffades på olika platser och tider varje kväll. Det var sagt från början att det inte var aktuellt med fysiska ingripanden. Om gruppen stötte på något misstänkt skulle man hellre dra sig tillbaka och kontakta polisen.

Det var också vad som skedde i början av året, när vandrarna stötte på några okända personer i ett parkeringsgarage.

– Jag gick fram och frågade om de behövde hjälp med något och undrade vad de gjorde här. De sa ”det är lugnt”. Då drog vi oss undan och ringde polisen, berättar Thim Fritzson.

Snabbt infångade

Tre patruller skickades snabbt till platsen och det dröjde inte länge förrän de tre hade fångats in.

– Sedan dess har det varit väldigt mycket lugnare på brottsfronten i området, enligt Thim, som ändå fortsätter vandringarna med gamla och nya vänner varje kväll.

Han värjer sig mot kritiska beteckningar som ”privat vaktstyrka” eller ”medborgargarde”.

– Det är inte vad vi är, säger han bestämt och tillägger att gruppen bara försöker se till så att det inte händer något otrevligt.

Polisen ser både för- och nackdelar

Per Hellström är biträdande polisområdeschef på Hisingen. Han ser både för och nackdelar med det ökade privata engagemanget på sociala medier när det gäller att hjälpa polisen att lösa brott.

– Själva initiativet och om det sköts med omdöme kan ju vara bra naturligtvis men vi ska ju inte ha individer som är ute och gör polisens arbete. Men om man har koll på sitt område och ringer polisen om man ser nåt så finns det ju inget negativt att säga om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer