Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Tiggandet fortsätter i Borås

Publicerad

Alla EU-migranter som Borås stad bussade hem till Rumänien för lite mer än ett år sedan är tillbaka, och några därtill. Det menar Siinto Hämäläinen, som har ett 30-tal personer boende hos sig på sin tomt utanför Borås.

För två och ett halvt år sedan förvandlades Siinto Hämäläinens trädgård till ett läger med husvagnar och hemmabyggen för EU-migranter. Sedan lägret kom igång har inte mycket förändrats, människorna fortsätter att komma till Borås för att tigga.

Kördes hem av Borås

För lite mer än ett år sedan bussade Borås stad hem många EU-migranter till Rumänien, men det dröjde inte länge innan de kom tillbaka till Bredared.

– Det är ju som att säga att ”okej ni får åka tillbaka och svälta ihjäl därborta, vi vill inte se det här eländet i Sverige”, säger Siinto Hämäläinen.

EU-migranterna har bott hos dig några år nu, vill du att de ska vara kvar?

– Jag vill ju helst att kommunen ska ta över men om de inte gör det så vill jag inte tvinga ut någon i kylan.

Samtalar med Rumänien

För två veckor sedan åkte kommunstyrelsen ordförande i Borås, Ulf Olsson (S), tillsammans med Sveriges kommuner och landsting ner till Rumänien för att träffa den rumänska regeringen.

– Det som är tanken är att se vilka möjligheter det finns att kunna upprätta gemensamma samarbeten mellan kommuner och regioner i Sverige och Rumänien, säger han och fortsätter,

– Det krävs ju säkerligen ett gemensamt ramverk i framtiden men vi vill också markera tydligt att det ändå är Rumäniens ansvar och att det är där problemen måste lösas.

Nikolae Feraru, en av EU-migranterna i lägret, är kritisk till huruvida Borås vill hjälpa dem eller inte.

– På ställen som Göteborg och Malmö kanske man har fått hjälp men under mina tre år i Sverige har Borås stad inte gjort någonting för att hjälpa oss med jobb, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rumänska tiggare i Borås

Mer i ämnet