Tillstånd för friskolor i Göteborg och Stockholm dras in

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen drar tillbaka tillståndet för två fristående skolhuvudmän. Står sig beslutet innebär det att tre skolor med totalt mer än 1 000 elever i Göteborg och Stockholm måste stänga till sommaren.

Besluten gäller Stiftelsen för bildning i Sverige samt dess helägda dotterbolag Edinit AB. Stiftelsen driver en grundskola i Vällingby, Stockholm, och Edinit driver två gymnasieskolor – en i Göteborg och en i Stockholm.

Återkallandet gäller från och med sista juni i år. Det innebär att eleverna kan gå kvar i sina skolor terminen ut.

Över tusen elever berörs

På Jacobiskolan i västra Stockholm går 700 grundskoleelever. De två gymnasieskolorna International IT College i Stockholm respektive Göteborg har cirka 390 respektive 150 elever.

– Om vi ser att det finns en uppenbar risk för eleverna att verksamheten fortsätter kan vi dra in tillståndet omedelbart, men vi har inga sådana uppgifter här, säger enhetschef Anna Bergqvist vid Skolinspektionen.

Företrädare bedöms som olämpliga

Motiveringen till besluten att återkalla tillstånden är att flera av huvudmännen företrädare bedöms som olämpliga. Skolinspektionen pekar på ”bristande vilja och förmåga att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna och ekonomisk misskötsamhet, bristande laglydnad i övrigt och andra omständigheter av betydelse.”

Stiftelsen för bildning hette tidigare Al-Azharstiftelsen. Under det namnet drevs tidigare friskolor i Örebro, men dessa fick stänga. Skolinspektionens beslut då att underkänna ägarna baserades på koppling till våldsbejakande islamism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.