Foto: SVT

Tingsrätt kräver att SVT lämnar ut inslag

Uppdaterad
Publicerad

Det är i ett beslut fattat av Vänersborgs tingsrätt som SVT uppmanas lämna ut två inslag som sändes i Västnytt och Rapport våren 2011. Hittills har dock SVT sagt nej, men nu kommer nya besked.
– Vi har bestämt oss för att inte överklaga domstolsbeslutet, säger Albert Svanberg, chef SVT programetik.

I Saabrättegången om misstänkta ekobrott har åklagarna tidigare begärt ut två inslag från SVT och ett från SR.

I inslagen anses de åtalade, bland dem Saabs tidigare chefer Victor Muller och Jan Åke Jonsson, ha spridit vilseledande uppgifter om bilföretagets ekonomiska situation innan produktionen i Trollhättan stannade.

Läs mer: Här ljuger Muller enligt åklagaren

Hittills har de bägge public servicebolagen sagt nej till att tillmötesgå åklagarnas begäran. Att lämna ut materialet skulle kunna försvåra SVT:s publicistiska uppdrag.

Man måste kunna lita på att materialet inte senare används till något helt annat än det man varit överens om, har SVT hittills hävdat.

Tingsrätten går på åklagarnas linje

Men läget har förändrats i och med att tingsrätten i Vänersborg nu valt att gå på åklagarnas linje och begära ut inslagen.

”Materialet har högre bevisvärde än de referat som finns tillgängliga, inslagen är så viktiga bevis att det väger tyngre än mediebolagens generella synpunkter”, skriver tingsrätten i sitt beslut.

Det är ett beslut som kan överklagas till Hovrätten för västra Sverige senast den 3 mars.

– Vi ser inte att vi skulle nå framgång med ett överklagande. Det är den bedömningen vi gör nu i det här specifika ärendet, säger Albert Svanberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer