Foto: SVT

Tio år sedan jordskredet vid Småröd

Uppdaterad
Publicerad

13 bilar och 28 personer drogs i kväll, för tio år sedan, med i ett omfattande skred vid E6 vid Småröd, söder om Munkedal i Bohuslän.

Ett tiotal personer fick föras till sjukhus, men som genom ett mirakel skadades ingen allvarligt under jordskredet vid Småröd.

Skredet inträffade vid sjutiden på kvällen den 20 december 2006. Platsen var på gränsen mellan Skredsviks församling och Uddevalla kommun, precis där motorvägen tog slut och övergick i den gamla vägen. Där pågick då ett motorvägsbygge med stora jordarbeten.

Likt en åskknall

Men så vid sjutiden på kvällen rasade det. Det lät likt ett åsknedslag enligt några vittnen. Stora delar av E6:an och 13 bilar med 28 personer följde med i raset.

Raset berodde förmodligen på att man lagrat för stora mängder fyllnadsmassor på fel ställe och vikten tryckte igång det underliggande lerlagret som rasade och tog ett flera hundra meter långt och brett område med sig.

Stora konsekvenser

Vägraset innebar att biltrafiken under en lång tid fick ta alternativa och ibland flera mil längre omvägar via Dalsland. Tågtrafiken påverkades också då delar av Bohusbanan förstördes och ersättningsbussar fick sättas in.

Järnvägsmuséet Chateau Småröd Museum som låg precis i kanten och påverkades av raset fick rivas som en konsekvens. Kostnaderna för raset var så stora att staten gick in med extrapengar. Återuppbyggnaden påbörjades efter ett par månader och i februari 2007 öppnades åter Bohusbanan. I juni 2008 kunde E6 öppna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.