Varje år rankar den ansedda restaurangguiden White Guide de bästa restaurangerna i Sverige. För fjärde gången har de nu utsett Sveriges bästa offentliga mat på förskolor, skolor och seniorboenden.
Priserna delades ut under en ceremoni i Malmö med bland andra Leif Mannerström, Håkan Thörnström, Paul Svensson och Tareq Taylor. På plats fanns även Ingela Brännehed, kökschef på Tubberödshus äldreboende, med sina kollegor.
– Förra året fick vi en andraplacering, då känner man lite som när man sitter på lördagarna och tittar på V75, när en travhäst kommer bakom och springer om en innan mållinjen. Därför kändes det fantastiskt roligt att vinna, både för oss på boendet men även för hela kommunen, säger Ingela Brännehed.
Boende delaktiga
Tubberödshus äldreboende har varit igång sedan 2010, och drivs i sin nuvarande form sedan december 2014. En del av framgångsreceptet tror hon är att personalen sköter budgeten själva. Tillsammans har de byggt upp styrgrupper, där de boende får vara med och bestämma menyn.
– De boende är delaktiga och jag märker att det har blivit en win-win-situation. Då äter de bättre när de känner igen och är vana vid det som serveras, istället för att jag lägger en meny som bara tilltalar mig, säger Ingela Brännehed.
Personalen serverar frukost, lunch och varmrätt med dessert varje dag. Den ena dagen kan det betyda köttfärssås och spagetti, den andra dagen havets Wallenbergare serverat med kokt potatis och grönsaker. Till efterrätt kan det bli cheesecake med smak av citron.
– Vi tillagar maten på plats i vårt eget kök. Vi har inte så mycket matsvinn eftersom vi har ett karottsystem, där de själva lägger upp hur mycket de vill ha på tallriken, säger hon.
Äter med ögonen
Även om det finns många boende runt om i landet som lever på knapra medel, menar Ingela Brännehed att man kan göra mycket med små detaljer i vardagen.
– De äter med ögonen, och den extra lilla dillkvisten eller citronen på fisken, det gör väldigt mycket. Man kan även börja med att titta på måltidsmiljön, hur har vi det i matsalen? Jag tror att mycket ligger just där. Man kan börja i liten skala och köpa in nya servetter, eller införa en dag i veckan att herrarna eller damerna får önska sig något speciellt, säger hon.
Egen kokbok
En sak som är uppskattad bland de äldre är att de får komma med egna förslag på egna recept. Några har blivit maträtter som används i vardagen på boendet.
– Vi har till exempel Bertils cherrysill, Iris kasslergryta och Lisbeths äpplekaka De sitter på så mycket erfarenheter och kunskaper, säger Ingela Brännehed.
Faktum är att det har blivit så många recept att hon har skapat en egen kokbok som är färsk från tryckeriet.
– Det vi får in går tillbaka in till boendet. Sedan har vi party för de pengarna, säger hon.
Fotnot: Årets skolrestaurang är Brunnsboskolan i Göteborg.