Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Gun Alexandersson-Malm (L), socialnämndens ordförande i Tjörns kommun skulle kommuner må bättre av att samarbeta mer i fler frågor. Foto: Maria-Elena Zelaya/SVT

Tjörn öppnar för samtal efter Göteborgs vädjan om nyanlända: ”Måste hjälpas åt”

Uppdaterad
Publicerad

Tjörns kommun öppnar för samtal om att ta emot Göteborgs stads nyanlända, men tillägger att det inte är aktuellt med större mottagande i nuläget.

– Vi har bland annat bostadsbrist likt många andra kommuner och kan därför inte ta emot fler just nu, men vi är absolut positiva till att diskutera frågan mer, säger Gun Alexandersson-Malm (L), socialnämndens ordförande i Tjörns kommun.

I ett brev till 48 västsvenska kommuner erbjuds de att frivilligt ta emot delar av Göteborgs flyktingar nästa år. Enligt kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) har Göteborg i flera årtionden tagit ett extra stort ansvar för mottagandet och hoppas därför att kranskommuner ska hoppa in och hjälpa till.

– Frågan är fri att ställa och det är inte så att vi vill att de mindre kommunerna ska ta allt, men om någon kommun kan tänka sig att ta en extra familj eller liknande vill vi i alla fall ha frågat, säger Jonas Attenius.

”Internt problem”

Varje år fördelas flyktingmottagandet proportionellt mellan samtliga svenska kommuner utifrån det som kallas för bosättningslagen. Redan nu har flera kommuner som Bollebygd, Töreboda och Härryda sagt till SVT Väst att de inte kommer att ta emot fler än så.

– Det är ett absolut nej. Dels har vi inte kapacitet till att ta in fler och sedan tar vi redan ett stort ansvar. Så nej, detta är ett internt problem för Göteborg som de måste lösa själva, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda kommun.

Oroande utveckling

Även om Tjörns kommun inte kommer att ta emot fler i nuläget tycker Tjörns ordförande i socialnämnden att alla kommuner bör slå sig ner och samarbeta med frågan långsiktigt.

– Särskilt just nu när vi har en oroande utveckling av främlingsfientlighet i samhället så måste vi kunna hjälpas åt, säger Gun Alexandersson-Malm (L).

Kommunerna har till den 20 september på sig att ge besked till Göteborg om förslaget.

Antal nyanlända 2023 till och med juni – bosatta respektive anvisade

  • Göteborg: 299 nyanlända, varav 87 anvisade.
  • Tjörn: 5 nyanlända, varav 5 anvisade.
  • Härryda: 25 nyanlända, varav 18 anvisade.
  • Bollebygd: 5 nyanlända, varav 4 anvisade.
  • Töreboda: 2 nyanlända, inga anvisade.

Källa: Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.