Foto: Postnord

Tjuvar plundrade lastbilar i 80 kilometer i timmen

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under pågående transporter, i 80 kilometer i timmen, tog sig tjuvar ombord på Postnords lastbil genom att hoppa från motorhuven på en personbil. Det spektakulära brottet på en vägsträcka mellan Vara och Alingsås i september, när de misstänkta tjuvarna dessutom grips, har fastnat på företagets övervakningskamera.

Under sommaren drabbades Postnord av fyra mystiska stölder nattetid. Vid transporter av bland annat surfplattor, datorer och mobiltelefoner mellan Stockholm och Göteborg gick flera paket, totalt värda 2,5 miljoner kronor, upp i rök.

Hur detta kunde hända under tiden lastbilarna var i rullning fick Postnords anställda att klia sig i huvudet. För att få svar på gåtan monterade företaget upp övervakningskameror inuti lastbilen och det som sedan upptäcktes fick många att höja på ögonbrynen. Postnords säkerhetschef var dock inte lika förvånad när han tog del av bilderna.

– Jag fick min teori bevisad. Ingen trodde att detta kunde ske under pågående färd men bilderna tystade tvivlarna, säger Alexis Larsson till SVT Nyheter Väst.

Polisen följde efter

I klippet ovan kan ni se hur stöldförsöken gick till vid tre olika tillfällen i närheten av Vårgårda. Det är dessa tre tillfällen som fastnat på bild och de här gångerna har de misstänkta gärningsmännen inte hittat det som de var ute efter.

– Vid de två första tillfällena har vi i efterhand kunnat se hur de gått till väga. Vid det tredje tillfället följer polisen utvecklingen i realtid och vet att de misstänkta är ombord när de väljer att slå till, säger åklagaren Johan Fröjelin vid åklagarkammaren i Borås till SVT Nyheter Väst.

Gripandet ägde rum den 16 september och i dag sitter fyra män häktade misstänkta för försök till grov stöld vid tre tillfällen. Sommarens fyra stölder ingår inte i utredningen.

Bra bevisläge

Enligt Johan Fröjelin är bevisläget bra tack vare bildmaterialet.

– Att det åtminstone är de två som klättrat ombord är helt klarlagt. Sedan har även mannen som misstänks ha kört bilen vitsordat att det är han som har kört vid de här tre tillfällena, säger Johan Fröjelin.

En fjärde person misstänks också vara inblandad mot sitt nekande. Åtal väntas i mitten av november.

Vad säger du som åklagare om tillvägagångssättet?

– Det är ju spektakulärt och inte heller helt riskfritt. Det är klart att rent teoretiskt skulle det ju kunna uppstå fara för andra. Om lastbilen till exempel bromsar in för ett djur på vägen så har jag svårt att se hur föraren av bilen hunnit bromsa. Det hade kunnat resultera i en farlig situation även för andra trafikanter, säger Johan Fröjelin.

LÄS MER: Misstänks för stölder från Postnord

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer