Tobias Sana kommer från Lövgärdet i Angered, och spelar nu i Malmö FF. Foto: TT

Tobias Sana – från Lövgärdet till landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Numera bor han i Malmö och spelar för Malmö FF, men med sig har han Angered.

– Jag tror faktiskt inte att jag hade varit här, om det inte hade varit för uppväxten i Lövgärdet, säger Tobias Sana.

Utanför matbutiken i Lövgärdet fanns en liten gräsplätt för femton år sedan. Där brukade killarna från området samlas i ur och skur för att spela fotboll.

Kanske var det på den gräsplätten det hela började. Bland några av de längsta och största killarna, fanns den yngste och minste spelaren av dem alla.

Men det var han som senare skulle göra sin landslagsdebut och spela på samma plan som Zlatan.

Redan på gräsplätten i Lövgärdet märktes det att Tobias Sanas engagemang och passion till fotbollen var något utöver det vanliga.

En livslång dröm

I dag bor Tobias Sana i Malmö tillsammans med sin fru och deras tio månader gamla dotter, och förra året skrev han på ett fyraårskontrakt med Malmö FF.

Att kunna leva på fotbollen har för honom varit en livslång dröm, men vägen dit har varit tuff.  

– Fotboll är ett 24/7 arbete. Jag tror aldrig att jag förstod det när jag var ung. Det är ingen dans på rosor, utan man måste satsa allt och lägga ner timmar även utanför träningen och tro på sig själv. Men jag älskar det och jag önskar att alla människor fick hålla på med det de älskar att göra. Då gör man det helhjärtat.

Tack vare uppväxten i Angered

Tobias Sana bodde i Lövgärdet fram tills att han gjorde internationell karriär 2012, och skrev på ett kontrakt med holländska AFC Ajax. Under debutmatchen gjorde han två mål, och blev utsedd till matchens bästa spelare.

Tobias återkommer flera gånger under vårt samtal till hur han är övertygad om att det tack vare uppväxten i Angered som han är där han är i dag. 

– När jag gjorde min första professionella match på elitnivå, så var det massa vänner och familjen där och hejade på. I Lövgärdet fick jag så mycket stöd och många har varit stolta, jag tror det är få ställen i Sverige man kan hitta det. Utan Angered tror jag inte att jag hade fått den mentaliteten jag har att kämpa i med- och motgångar, att tro på sig själv.

2012 var också året som Tobias Sana gjorde sin landslagsdebut mot Tyskland, och det är ett av de ögonblicken som har nämner som sitt största.

– Den känslan när jag sprang ut på planen, den är svår att förklara, man måste ha upplevt det för att förstå. Men det var en sådan otroligt skön känsla att springa ut på planen för att spela för sitt land och veta att familjen sitter på läktaren.

Och att spela i Champions League var också stort för Tobias. För honom var det en sak han drömde om redan som barn.

– Bakom skolan i Angered brukade vi alltid sätta på Champions League-låten för att få den där känslan, och när jag fick vara med – den dagen fick jag rysningar.

Många stannar honom för att prata

Men trots en internationell fotbollskarriär och ett fyrårigt kontrakt med Malmö FF, säger Tobias Sana i telefon från Malmö, att han inte glömt den där gräsplätten som han spelade på som liten.

– Angered kommer alltid att vara speciellt för mig, det kommer alltid vara mitt hem. Mina föräldrar bor fortfarande där, och varje gång jag är ledig så åker jag dit.

När Tobias är tillbaka i Angered, är det många som stannar honom för att prata. Här är han Angereds egna stjärnskott.

– Men det är bara kul att människor vill prata, säger han. Jag får positiv energi av de som kommer fram till mig och jag försöker att ge positiv energi tillbaka.

Och att göra just det, är något som Tobias vill fortsätta göra när han lagt fotbollsskorna på hyllan.

– För min del är det viktigaste att vara en förebild för ungdomar, och att ge min erfarenhet av hur det är att vara fotbollsspelare eller att ge inspiration till att visa ungdomar hur de kan nå en väg för att lyckas med det man brinner för. 

Finns mycket kärlek

När SVT Nyheter Väst nu öppnar en redaktion i Angered, hoppas Tobias Sana att bilden av Angered kan bli mer nyanserad än vad han tycker att den varit hittills.

– Jag är uppväxt i Angered och har aldrig upplevt någon rädsla att gå ut där. Jag tror att människorna som bor där uppfattar Angered som en speciell plats och att det inte är så som media försöker vinkla det, att det är farligt – nej, det är det inte. Det är varmt och finns mycket kärlek där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.