Tommy Sand är tillbaka i tjänst och hoppas på debatt inom brandkåren om arbetsmiljön.

Tommy fick cancer av jobbet som brandman

Uppdaterad
Publicerad

Att arbeta som brandman innebär att man utsätter sig för hälsofaror, inte bara under utryckning utan även efter släckning – sot och rök försvinner inte utan sitter kvar i utrustning och kläder. Brandmannen Tommy Sand, som jobbar på räddningstjänsten i Göteborg, drabbades av prostatacancer och har nu fått sjukdomen klassad som arbetsskada.

Tommy Sand har arbetat som brandman i över trettio år och fick i januari 2015 reda på att han hade en aggressiv form av prostatacancer.

– Jag hade tagit prover tidigare och även om jag hade förberett mig på beskedet på något sätt, så var det ändå som att marken slogs undan mina fötter. Jag gick från urologen ute i Lundby hela vägen till brandstationen i Gårda och grät.

”Handlar om lång exponering”

Efter cancerbeskedet opererades Tommy och kunde återvända till jobbet inom räddningstjänsten i Göteborg. Det var där som tankarna väcktes på att det kanske var arbetet som hade orsakat cancern – att giftig brandrök kan göra brandmän sjuka.

– Rök har ju alltid varit farlig, men förr i tiden så tänkte man inte så mycket på det. Det finns ju ingen exakt tidpunkt som man kan säga att då blev jag sjuk, utan det är lång exponering som det handlar om.

Fick cancern klassad som arbetsskada

Tommy anmälde sitt fall till försäkringsbolaget AFA och fick sommaren 2016 beskedet att hans cancer klassats som arbetsskada. Lars Klevensparr som är chef för Räddningstjänsten i Göteborg konstaterar att det här sätter ytterligare fokus på arbetsmiljön inom räddningstjänsten.

– Om man ska vara lite självkritisk så går det här arbetet något sakta – jag tycker nog att vi kan bli ännu snabbare på att få arbetsplatsen renare.

Vill skapa debatt inom brandkåren

Flera räddningstjänster runt om i landet har nu också anslutit sig till projektet Friska Brandmän, som handlar om att se över rutinerna före, under och efter en insats, allt för att personalen ska komma i så lite kontakt med skadliga ämnen som möjligt.

Tommy Sand som nu är tillbaks i arbetet som brandman hoppas att hans berättelse ska leda till att tempot i förändringsarbetet ökar.

– På min godkända arbetsmiljöskada så går det hundratals brandmän som har fått avslag. Jag hoppas kunna bana väg för fler, och framför allt skapa debatt i vår egen organisation – att vi tänker på vår arbetsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.