Fruktlarmet: Odlaren Tommy har 4000 äppelträd – men nästan inga äpplen

Publicerad

Ett instabilt vårväder har i år lett till rekorddåliga skördar på äppelodlingar runtom i landet.

På Strömmareds äppelodling kommer man inte kunna sälja några äpplen över huvud taget.

– I början var det väldigt deprimerande på sitt sätt, men man måste kämpa på och se framåt, säger Tommy Karlsryd, äppelodlare.

Se Tommy berätta om hur han drabbats av den rekorddåliga skörden i klippet ovan.

I fjol skördades rekordmånga äpplen på många håll i Sverige. Men i år är skörden sämre än på länge. Orsaken är det svajiga vädret i våras.

– Det har varit ett extremt år vädermässigt, säger Kirsten Jensen, rådgivare för yrkesodling av frukt och bär på Länsstyrelsen.

Sommarvärme blev till vinterfrost

Solen och sommarvärmen kom redan i april och de törstiga äppelträden tog då upp vatten. Detta följdes dock av kalla vindar och frostiga nätter, vilket var förrädiskt för vissa träd.

– Om du fyller en glasburk med vatten och ställer in den i frysen så spricker den, för vattnet expanderar. Cellerna i äppelträden spricker på samma sätt, dessutom är iskristallerna vassa och skär sönder cellerna, säger Kirsten Jensen.

Små avstånd – stora skillnader

Olika äppelodlingar har drabbats olika mycket, även om de ligger i samma område. Det har bland annat att göra med vindar, hur högt över havet man odlar, och om marken är plan eller sluttande, säger Kirsten Jensen på Länsstyrelsen.

– Vissa odlingar har klarat sig bra, men för andra så är det väldigt illa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.