Omkring 7 000 kilo kläder och andra textilier har samlats in i Textiljakten i bland annat Trollhättan och Uddevalla. Syftet är att värna om miljön och att få folk att sluta slänga kläder i soporna. Foto: Wargön Innovation

Tonvis med kläder samlades in under Textiljakten

Publicerad

Omkring 7 000 kilo kläder och andra textilier samlades in när Trollhättan Energi, Uddevalla Energi, Vänersborgs kommun gjorde gemensam sak.

– Vi kan spara vår miljö väldigt mycket genom att bli bättre på att återanvända och återvinna kläder och textilier, säger projektledaren Susanne Eriksson på Wargön Innovation.

Under tre veckor i november engagerade sig femteklassare i Trollhättan och Uddevalla i Textiljakten och de samlade tillsammans in nästan 2,5 ton. Allt togs sedan om hand av Trollhättan Energi och Uddevalla Energi för vidare transport till Wargön Innovation i Vargön.

Ytterligare drygt 4,5 ton samlades in i Vänersborg, där kommunens enhet för Kretslopp och Vatten åkte runt i stadsdelarna Öxnered, Blåsut och Onsjö och samlade in textilier som ställts ut av boende.

Öka medvetenheten

– Nu är allt som kommit från de tre orterna sorterat. Drygt 75 procent, motsvarande över fem ton, går till återanvändning via second hand-butiker till förmån för välgörande ändamål. Det visar hur mycket kläder och textilier vi har som kan komma till bättre nytta, säger Susanne Eriksson.

Det var omkring 25 procent som inte kunde återanvändas, men merparten av det kommer enligt Susanne Eriksson att återvinnas på annat sätt. En mindre del, motsvarande omkring 400 kilo, omvandlas till energi genom förbränning.

Syftet med den nya Trestadssatsningen Textiljakten är främst att öka allas medvetenhet om att inte slänga slänga kläder, skor och textilier i soporna istället för att återanvändas eller återvinnas.

– Det krävs väldigt mycket energi, vatten och kemikalier för att tillverka textilier och kläder, vilket i sin tur innebär en stor belastning på miljön, säger Susanne Eriksson.

Wargön Innovation:

  • Ett helägt dotterbolag till Innovatum AB och finansieras av EU, Västra Götalandsregionen, Vänersborgs kommun och Fyrbodals kommunalförbund.
  • Målsättningen är att möjliggöra produktion av framtidens material som är nödvändiga för att minska samhällets miljö- och klimatpåverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.