Therese Wigerdal Erneryd, mentor på Centralskolan i Töreboda. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Töreboda satsar stort på att få tillbaka hemmasittare

Publicerad

Hemmasittare – alltså elever med extremt hög frånvaro – är ett problem som ökar. Nationell statistik har saknats men Skolverket försöker nu ta reda på nu hur många barn det rör sig om. I Töreboda i Skaraborg satsar kommunen stort på att få tillbaka hemmasittarna till skolan.

– Det är en växande grupp elever som har svårt att komma till skolan, säger rektor Leif Carlsson på Centralskolan i Töreboda.

Töreboda kommun satsar nu 830 000 kronor på hemmasittare inför höstterminen. Det är en stor summa i en liten kommun och det handlar om ett fåtal elever på högstadiet. Konceptet blir mer lärartid och inte minst, möjlighet för eleverna att vara med hemifrån via dator, åtminstone till en början. Målet är förstås att de ska komma till skolan och ett speciellt klassrum för just dessa elever.

– De vill gå i skolan och har en oro för framtiden. Det är bara det att det inte har fungerat för dem, säger Therese Wigerdal Erneryd, mentor för eleverna.

Särskild skolsal

Konceptet på Centralskolan till höstterminen är en miljö anpassad för hemmasittarna. En särskild skolsal är utrustad så att eleverna kan följa undervisningen hemifrån. Men väl så viktigt är att de ges mer lärartid. Tanken är att med mer lärartid och möjlighet att först följa undervisningen hemifrån skapa en trygghet som kan locka dem till skolan där de kommer att få vara i samma rum som de känner igen från den digitala undervisningen.

Pandemins fjärrundervisning har inspirerat. Men det är inte okontroversiellt. Det får inte tolkas som fjärrundervisning – för det får vanliga skolor inte bedriva – pandemin var ett undantag. Rektor Leif Carlsson är beredd på att det kan komma synpunkter från myndigheter men hoppas på förståelse att skolans satsning.

– Vi står för att undervisning via dator från deras egen skola med en för dem känd lärare kan vara en bra ingång att pröva för att få tillbaka eleverna till skolan, säger Leif Carlsson.

”Hemmasittare”

Hemmasittare kallas elever som är långvarigt borta, men inte frivilligt. De vill gå i skolan, men klarar inte av skolmiljön av olika skäl.

Nationell statistik på antalet hemmasittare har saknats. Men Skolverket arbetar just nu med en undersökning där både giltig och ogiltig frånvaro ska tas med. Med det som underlag ökar möjligheten att få en bild av hur många hemmasittarna är.

Hemmasittare har ofta svårare än andra med relationer och forskare har konstaterat att högfungerande autism är vanligt bland dessa elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.