Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Världens bästa historia – visa den!” säger företagaren och genusstudenten Josefine Olsson – se henne förklara hur hon menar att Töreboda bättre borde hylla Inga-Lisa Johansson Foto: SVT/Daloc/TT

Töreboda ska hylla Inga-Lisa, 78, med eget gatunamn – då rasar kvinnliga företagare: ”Borde bli hyllad centralt”

Uppdaterad
Publicerad

Namnbytet på en gata i Töreboda har stött på patrull. Stora företagsprofilen Inga-Lisa Johansson ska hyllas – men ortens företagskvinnor protesterar och menar kommunen valt en alldeles för undanskymd gata.

– Hon borde bli hyllad centralt där, säger Josefine Olsson, företagare och masterstudent i genusvetenskap.

Nolgårdsgatan ska byta namn till ”Inga-Lisa Johanssons gata”, meddelade Töreboda kommun i oktober. Detta som en hyllning till företagaren som framgångsrikt lett dörrtillverkaren Daloc genom många decennier.

Men 14 företagarkvinnor i Töreboda protesterar nu och menar att Inga-Lisa Johansson är värd en bättre och mer central plats – inte en undanskymd gata där invånare och turister sällan går. Mariestads-tidningen var först att rapportera om kritiken.

Kritiken: Män hyllas med bättre platser

– För oss i kommunen så var det viktigt att det var just här, Nolgårdsgatan, eftersom det är här Inga-Lisas företag är som hon har verkat i, säger Linn Brandström (M), kommunstyrelsens ordförande.

De protesterande företagarna menar att det är typiskt att kvinnor inte får ta plats i det offentliga rummet och hänvisar till att ett par män på senare tid hedrats med egna platser centralt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.