Trots jättebokningar och publiksuccé – Törebodafestivalen går i graven

Publicerad

Det var tänkt som en engångshändelse, men nu har Törebodafestivalen drygt 20 år på nacken. Men trots nästa års stjärnbokningar av Zara Larsson och Billy Idol så har framgångssagan nått sitt slut. I sommar blir det den åttonde och sista gången som festivalen hålls.

– Det finns tyvärr inte samma ideella tankesätt i dagens samhälle, säger Per Ottosson, festivalgeneral och grundare av festivalen.

Världsstjärnor och stora svenska artister har genom åren spelat på festivalen i Töreboda. En festival som Per Ottosson tillsammans med några vänner fick idén till redan 1997 och var tänkt som en engångshändelse för att på ett storslaget sätt fira millennieskiftet.

Men eftersom det blev en succé så kunde kompisgänget inte annat än fortsätta och festivalen har återkommit var tredje år.

– Det har varit fantastiskt! Publikrekordet är 55 000 besökare under tre dagar 2018. Just här på torget så har det varit närmare 20 000 människor samtidigt och man tror nästan inte att det är sant.

Enligt honom är det tack vare alla ideella krafter och näringslivet som varit med och sponsrat som

Per Ottosson fick idén till Törebodafestivalen redan 1997. Han ville att millennieskiftet skulle firas på ett oförglömligt sätt. Foto: SVT

de har kunnat genomföra det här.

Miljoner till föreningar

Att den kommande festivalen blir det absolut sista har inte varit något lätt beslut att fatta, men ett nödvändigt beslut enligt Per Ottosson.

– Vår organisation börjar bli till åren helt enkelt och det är jättesvårt att ersätta de här duktiga personerna. Det finns inte heller samma ideella tankesätt i dagens samhälle

Enligt honom har överskottet gått till alla föreningar som varit med och jobbat och de har hittills delat ut 10 miljoner kronor till kommunens föreningar.

Höjdpunkter

Några höjdpunkter från festivalerna som varit är enligt honom bland annat The Beach Boys, Twisted sisters och Pet Shop Boys.

– Twisted sisters var häftigt och det är många som sagt att det är den största konserten som varit här på torget. Och senast hade vi Pet Shop Boys här med deras häftiga lasershow.

Till sommarens festival satsar arrangörerna allt för en bra avslutning på en 20 år lång musiksuccé. Bland annat kommer världsartister som Billy Idol och Zara Larsson. Dessutom kommer

– Dessutom kommer The Ark, Magnus Uggla och Smith and Thell och fortfarande är det många artister som inte är släppta ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.