Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Karl Oskars och Kristinas hus. Foto: SVT

Här kan du kliva in i Karl Oskars och Kristinas torp

Publicerad

Delar av storfilmen Utvandrarna har spelats in i Vårgårda. Istället för Tjeckien blev det Sverige under pandemin.

Karl Oskar och Kristinas torp skulle egentligen rivas efteråt, men står nu kvar och alla är välkomna att kliva in.

Följ med in i torpet och inspelningsplatsen

När Tjeckien byttes mot Sverige var det Asklanda och Ornunga i Vårgårda kommun som blev inspelningsplatsen för det svenska kultureposet. Filmen hade premiär i december 2021.

Att det blev just Vårgårda kommun välkomnas av Crister Brunnegård som både har ett stort intresse för Moberg och utvandringen till Amerika under 1800-talet. Han reser regelbundet till svenskbygderna i USA och växte dessutom upp bara ett stenkast från inspelningsplatsen.

– Jag tycker det är kul att det här har hamnat nästan i bakgården till mitt föräldrahem, säger Crister.

Utvandrignen från Vårgårda var omfattande

Karl Oskars och Kristinas torp hamnade i Västra Götaland och inte i Småland där berättelsen utspelar sig. Men enligt Crister passar det bra att det blev Vårgårda kommun. Även här var utvandringen stor och den märks fortfarande av idag. Asklanda och Ornunga har nämligen aldrig haft fler invånare än innan utvandringen till Amerika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.