Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars-Olof Axelsson, initiativtagare Fjordtorsk, tror på att bygga fler ”torskhotell” för att stammen ska återhämta sig. Foto: SVT / privat Tobias Dahlin

Torskhotell i Byfjorden ger fiskarna en chans till

Publicerad

Hotellrum i betong på 10 meters djup. Kanske inte så lockande för en människa – men däremot för torsken i Byfjorden utanför Uddevalla. Från att ha varit försvunnen sedan länge återvände fisken med besked när ett 60-tal torskhotell sattes ut.

– Det fungerar jättebra. Vi har ett stationärt bestånd med fiskar på upp till 60 cm, säger Lars-Olof Axelsson, initiativtagare till projekt Fjordtorsk.

Det är ingen tvekan om torsken trivs i skyddad miljö, men skarvar och sälar går hårt åt bestånden och stoppar en ytterligare förökning av torsken.

– Om torsken bara får en chans att växa upp, finns stora möjligheter att den förökar sig snabbt och kommer tillbaka igen i mycket större omfattning, säger Lars-Olof Axelsson.

Torskhotellen har byggts av betongplattor med hål i olika storlekar, där både torsk och hummer trivs. Sedan lägger man ned plattorna på cirka sex till tio meters djup i en form av torn som ska efterlikna rev.

Torskhotell tog fart i Byfjorden

Det började trögt för cirka tio år sedan, men för fem år sedan tog det fart när ett 60-tal hotell placerades ut i Byfjorden, i ett samarbete mellan flera olika aktörer.

Hur många torskhotell kommer det finnas om fem år tror du?

– Jag hoppas på fler ställen, men gärna här i fjordarna runt Uddevalla, säger Lars-Olof Axelsson.

– Det ger positiva spridningseffekter som exempelvis minskad algblomning och så kan blåmusslorna komma tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.