Till skillnad från den silverfisk som vi är vana vid trivs inte den som flyttat in på Bohusläns museum i fuktiga utrymmen.
– Den långsprötade silverfisken är ovanlig på så sätt att den trivs i varma och torra miljöer. De äter trä och cellulosa, alltså papper. Därför riskerar vi att våra samlingar förstörs om vi inte tar krafttag mot dessa nu, säger Hans Kindgren.
Det var P4 Väst som först rapporterade om problemen med skadedjuren på muséet.
I över ett år har muséets personal hållit skadedjuren under uppsikt och gillrat olika typer av fällor i hopp om att slippa stänga ner för sanering. Men nu har man nått vägs ände och kommer att hålla stängt för en totalsanering av byggnaden i början på nästa år – den 15:e och 16:e januari.
– Det kommer bli en ganska kraftig sanering. Det finns ju fruktansvärt mycket hyllor här. Vi har 10 000 kvadratmeter yta och medel ska läggas överallt. Så det är klart att man drar sig för sådana här drastiska åtgärder, säger han.
Samlingarna hittills skonade
– Jag tror inte längre på de där fällorna. Vi har sett hur de sprider sig. De klättrar rätt bra på väggarna och gottar sig i wellpapp. Men de har hittills inte tagit sig in i rum som är känsliga för oss, så som i föremålsmagasin och arkiv, säger han.
Hans Kindgren vet inte hur djuren hittat till museet men har en teori om att de rest långt.
– Jag har förstått att den långsprötade silverfisken ursprungligen kommer från varmare länder i Afrika eller Asien. Vi har upptäckt dem i bland annat receptionen på nedervåningen. Så de kan ha kommit in med varor som köpts in till butiken, säger han.
Fakta
Fakta: Silverfiskar
- Vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk är bland de vanligaste insekterna inomhus. De är snabbfotade insekter som trivs bra där det är varmt och fuktigt.
- Den vanliga silverfisken äter avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler medan den långsprötade silverfisken gärna knaprar på tapetrester och andra material med mycket stärkelse.
- Silverfiskar är ofarliga men kan vara ett tecken på fuktskada om de påträffas i andra utrymmen än kök och badrum. Källa: Anticimex