Foto: SVT

Trafikverket anpassar Västlänken 

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket vill försöka rädda det som går.

Västlänken kommer att påverka Kulturmiljön och förstöra en del fornlämningar i Göteborg. Det är innehållet i det tjänsteutlåtande som Göteborgs stadsmuseums experter skrivit och som Västnytt berättade om igår. Idag svarar Trafikverket att de kommer att anpassa bygget.

– Det finns en väldigt stor oro och det gäller för oss nu att minska den oron, säger Bo Lindgren på Trafikverket och ansvarig för samråd och tillstånd i samband med Västlänken.

Hur mycket av fornlämningar kommer försvinna?

– Det vi vet är under Skattehuset vid Rosenlund. Där blir det ett borttagande av stadens gamla befästningsverk. Även vid centralen kan det bli tal om borttagande, säger Bo Lindgren.

Västlänken kommer att påverka kulturmiljön, men Trafikverket säger sig göra vad man kan för att minimera skadorna.

I regeringens beslut om att bygga Västlänken vägs de båda riksintressena – järnvägen och kulturen – mot varandra. Men regeringen anser att konflikten är hanterbar annars hade de inte godkänt projektet.

– Det finns ett uttryck som heter påtaglig skada och regeringen tror att vi klarar av att undvika detta, säger säger Bo Lindgren.

Ett exempel på att man är lyhörd inför den oro som vädrades i Göteborgs stadsmuseums tjänsteuttlåtande handlar om tunneln under Skansen Lejonet. Den vill Stadsmuseét i sitt yttrande skall vara täckt så mycket som möjligt vid båda mynningarna. Något som inte ingick i den ursprungliga planen – men, som Trafikverket nu arbetar för att förverkliga.

– Just nu tittar vi på hur mycket vi kan täcka och det gör vi med staden och Länsstyrelsen. Min förhoppning är att vi kan göra detta på ett väldigt bra sätt, säger Bo Lindgren på Trafikverket och ansvarig för samråd och tillstånd i samband med Västlänken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer