Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lokföraren måste haft information om att något fanns på rälsen. Det säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson. Foto: Privat, SVT

Trafikverket: Farliga järnvägsövergången på Hisingen ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har startat en utredning av incidenten vid en järnvägsövergång på Hisingen där ett tåg var några meter från att kollidera med en Västtrafikbuss.

Nu meddelar myndigheten att de planerar att bygga bort plankorsningen – men arbetet startar tidigast om två år.

Det var under tisdagseftermiddagen som en linjebuss fick stopp på spåret vid en järnvägsövergång på Västra Magårdsvägen på Hisingen. Ett Västtrafiktåg hann stanna med några få meters marginal och lyckades undvika en kollision.

Ett skeende som syns på den film som SVT Nyheter Väst var först med att publicera.

– Lokföraren har kunnat se eller fått signaler om att han behöver stanna. Ett sådant tåg behöver upp till en kilometer för att kunna stanna. Något har gjort att han har krupit fram sakta, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Inte första incidenten

Det var mindre än tre år sedan som en liknande incident skedde inte långt därifrån och ett tåg kolliderade med en gasbuss som hade fastnat på en järnvägsövergång.

– De här korsningarna ligger så illa till att det är mycket vägar runtomkring. 2026 ska vi börja bygga om helt och hållet, sen får vi se hur fort det går, säger Bengt Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.