Foto: TT

Trafikverket kartlägger viltolyckor för att minska dem

Publicerad

Trafikverket kartlägger nu de vägsträckor som ligger i farozonen för viltolyckor. Syftet med kartläggningen är att minska viltolyckor bland annat genom att skapa alternativa vägar för djuren att passera och varna bilisterna tidigare.

Enligt Trafikverket finns det mycket stängsel på vägarna idag, men stängslen hjälper endast för att styra djuren, inte för att minska viltolyckorna. 

– Det är bara ett stopp som djuren tar sig runt för att de måste passera vägen. För att minska viltolyckor måste man erbjuda djuren säkra passager på de högtrafikerade vägarna, säger Anders Sjölund, Nationell samordnare på landskap i Trafikverket.

Enligt honom planerar man att anpassa de redan befintliga broarna och även bygga nya över- eller undervägar för djuren. En annan åtgärd är att komplettera med viltvarningssystem som identifierar djuret och varnar bilister om att djuret är på väg.

”Stort mörkertal”

Risken för olyckor är störst på hösten och våren under gryning och skymning. Olyckor med rådjur är den vanligaste typen och de olyckor som får störst konsekvens är de med älg. Varje år anmäls ca 60 000 viltolyckor i hela landet, 12-13 000 i Västra Götalandsregionen och Halland, men Trafikverket menar att mörkertalet är stort. Anders Sjölund påpekar att statistiken är en mycket viktig del av det förebyggande arbetet.

– Statistiken är viktig inte bara för att hjälpa djuren men även för att förhindra framtida olyckor, säger han till SVT Nyheter Väst.

Nära samarbete med polisen

En person i Västsverige som är mycket involverad i kartläggningen är polisen Anders Blomgren. Enligt honom kan man som bilist göra ganska mycket för att förhindra olyckor.

– Du kan som bilist minska risken genom att anpassa hastigheten efter sikten och inte bara titta mitten på vägen utan ha ett öga på vägkanterna för att få en förvarning tidigare, säger han.

Anders Blomgren Foto: Privat

Saker att tänka på som trafikant

Målet med kartläggningen är enligt polisen att upplysa bilisterna om att det finns särskilda risker på vissa vägar och att få ner antalet viltolyckor i hela landet.

– Det är tio procent av vägarna där risken är störst, om man satsar på att säkra dem får det stora effekter, säger Anders Blomgren, polisinspektör i Västra Götaland.

Han betonar samtidigt att om olyckan är framme är det viktigt att tänka på att man måste markera olycksplatsen och att man har en skyldighet att rapportera.

Dessa fem vägar är särskilt olycksdrabbade i Västra Götaland.

E6 mellan Kungälv och Kode

Väg 180 mellan Alingsås och Borås

Väg 172 mellan Uddevalla och Bengtsfors

Väg 189 och väg 42 mellan Alingsås och Sollebrunn

Väg 26 mellan Tidaholm och Skövde

Källa: Regionala Viltolycksråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.