2022 års första trana siktad vid Hornborgasjön 19 februari. Foto: Kristian Kroon

Trana siktad vid Hornborgasjön

Uppdaterad
Publicerad

Hornborgasjöns första trana för i år har landat, det meddelar Länsstyrelsen Västra Götaland. Fågeln siktades under fredagseftermiddagen.

Tranan sågs vid sjöns södra del och rapporterades in via nätet. Det är förmodligen den första av ett drygt 30-tal par som häckar på platsen. Framåt våren kommer fler och den så kallade trandansen drar igång.

– De stora flockarna av tranorna brukar komma till oss i slutet av mars då hoppas vi att vi ska kunna mötas här igen. Låt detta vårtecken ge tröst och hopp om att en ny vår är på väg, säger Sofie Stålhand, föreståndare vid naturum Hornborgasjön, i ett pressmeddelande.

Fram till slutet av april kan åskådare då få se tiotusentals fåglar i omlopp vid sjön, som ligger på Västgötaslätten mellan Skara, Skövde och Falköping.

Så här såg det ut vid Hornborgasjön förra året:

Fakta: Tranor

En vuxen trana är mellan 1,0-1,2 m hög.

De finns i hela Sverige utom i fjällkedjan.

Tranor flyttar från Sverige mellan augusti och oktober längs två olika flyttvägar. Den ena går över Tyskland och Frankrike till södra Spanien, medan den andra flyttvägen går över Östeuropa och Italien till Tunisien. Till Spanien flyger fåglar som häckat i södra Sverige, medan de som häckat längre norrut flyger till Tunisien.

Tranorna brukar återkomma från mars till maj, men några kan återvända redan i februari.

Högsta kända ålder för en trana är 17 år och 3 månader.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.