Motion kan lindra tarmbesvär Foto: TT

Träning kan mildra tarmbesvär

Publicerad

Patienter som ökar sin fysiska aktivitet kan lindra symptomen vid vanlig tarmsjukdom visar ny forskning på Sahlgrenska akademien
– Om man ökade sin fysiska aktivitetsnivå så skedde en förbättring redan efter tolv veckor, säger Elisabeth Johannesson, som genomfört studien.

IBS, Irritable Bowel Syndrome är en av världens vanligaste sjukdomar. Hela 15–20 procent av Sveriges befolkning har återkommande besvär och ont i magen som kan kopplas till diagnosen. Men trots att sjukdomen är så vanlig så vet man mycket lite om varför vissa drabbas av den, och det saknas fortfarande effektiva läkemedel. 

Elisabeth Johannesson har undersökt en grupp om 102 IBS-patienter, 81 kvinnor och 21 män, som var för sig fick personlig rådgivning om hur de kunde öka sin fysiska aktivitet. 

– Vi utgick från patienter som redan var fysiskt aktiva på något sätt. Någon tränade stavgång, någon annan cyklade. Istället för att fortsätta med stavgång fick de kanske börja springa, och någon annan fick börja cykla. Det var mycket viktigt att i samstämmighet med patienterna välja fysiska aktiviteter som passade i deras vardag, säger hon. 

Positiva långtidseffekter

Studien visade också att patienterna upplevde en förbättrad livskvalité. Tidigare hade flera känt sig begränsade i sitt sociala liv. Vissa vågade inte gå på träningspass eller inte kunnat gå på middagar för att de var rädda att de skulle ske en olycka. Men tillsammans med ökad fysisk aktivitet och individuell rådgivning lärde sig patienterna att leva med sin sjukdom och på så vis förbättrades också deras självkänsla och livskvalité visar studien. 

– Att prioritera och avsätta tid för sitt eget välbefinnande och sin egen fysiska hälsa kan ge ökat självförtroende genom en förbättrad självbild, men det gäller att träningen är utformad så att patienten klarar av den, säger Elisabeth Johannesson.

Ont i magen, som ibland blir värre när du ätit, men ofta bättre efter att du har bajsat

Förstoppning eller diarré, eller att det växlar mellan dessa två

Bajsar oregelbundet

Har gasbesvär och att du känner dig uppspänd i magen

Har haft besvär i mer än tre månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.