Dan Korhonen är chef för sportbetting och spelsäkerhet på Svenska Spel. Han oroar sig för att spel på matcher i allt lägre divisioner leder till att kriminella lockas att försöka påverka resultatet. Foto: TT och Svenska Spel

Träningsmatch i Borås omsatte fantasisummor

Uppdaterad
Publicerad
Coronaviruset har slagit hårt mot fotbollsvärlden. Så hårt att en träningsmatch i Borås på tisdagen var en av två matcher det gick att spela på – i hela världen. Omsättningen blev historisk, och nu växer risken för kriminell påverkan.

93 spelbolag runtom i världen hade med Byttorps IF och Södra Vings IFs träningsmatch på tisdagskvällen, något som Göteborgs-Posten redan skrivit om. Det ledde till en omsättning som aldrig skådats förr på den här nivån – trots att några bolag tog bort matchen under kvällen.

– Min uppskattning landar på att matchen omsatte runt 37 miljoner, säger Dan Korhonen, chef för sportbetting och spelsäkerhet på Svenska Spel.

Men det är en kvalificerad och faktiskt försiktig gissning. Ingen av omsättningssiffrorna är publika.

– Det enda som är publikt är Betfairs omsättning på spelbörsen. Den är faktiskt och korrekt och ligger på 545 000 kronor. Men om varje enskilt bolag skulle omsätta i snitt bara 400 000 kronor på denna match landar vi på drygt 37 miljoner!

Bör ej vara spelbar

Något liknande har aldrig hänt på en träningsmatch.

– Nej, den hade egentligen inte varit spelbar överhuvudtaget. Men i det här läget, när coronasmittan har satt stopp för nästan alla matcher, dammsuger tyvärr spelbranschen allt som finns, säger Dan Korhonen.

Ju längre coronakrisen drar ut på tiden, desto fler spel av det här slaget kan det bli. Detta är något som Svenska Spel beklagar.

– Man bör inte erbjuda spel på dessa matcher. Det är långtifrån professionell nivå. Visst är dessa spelare duktiga idrottsmän, men de kan hamna i en extrem riskposition när det finns kriminella element som kan vara intresserade av att tjäna stora pengar snabbt och enkelt, säger Dan Korhonen och fortsätter:

– Att köpa en spelare eller ledare i de här divisionerna är inte tillnärmelsevis lika dyrt som att köpa någon som faktiskt har en inkomst av sin idrott.

Risk för matchfixning

Han känner inte till om just den här matchen har lockat kriminella, men berättar att en match i Södertälje nyligen ställdes in.

– Tränaren hörde snacket på plan, om att matchen skulle vara fixad. Han är före detta polis och beslöt då att ställa in, vilket var helt rätt agerat.

Svenska Fotbollförbundet anser inte att man ska erbjuda spel på matcher under division två på herrsidan. Detta var division fem... 

– Ja, tyvärr finns inga begränsningar i lagstiftningen här. Vi hoppas på föreskrifter som kan förändra detta framöver, säger Dan Korhonen.

Hur det gick i matchen? Jo, Byttorp vann, som väntat. Oddsen var 1-50...

KLIPP: Kräver spelstopp på träningsmatcher mellan amatörlag

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kräver spelstopp på träningsmatcher mellan amatörlag Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer