Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan – hör Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen, ge sina tips på hur du som djurägare kan skydda dina djur. Foto: Privat / SVT

Länsstyrelsen om vargreviren i Västra Götaland: Så skyddar du dina djur mot attacker

Uppdaterad
Publicerad

Runt 25 får dödades under tisdagen utanför Falköping. I området finns enligt Länsstyrelsen flera etablerade vargrevir och i klippet ovan svarar de på hur man som djurägare kan skydda sina får.

Efter vargattacken i Brismene utanför Falköping tidigare i veckan ökar risken för nya attacker mot boskap i området, menar Länsstyrelsen. Men gällande lantbrukarnas krav på skyddsjakt hänvisar de till rådande lagar.

– Vi har inhemsk lagstiftning och även EU-lagstiftning som säger att Sverige har ansvar för att bevara vargen i en livskraftig stam. Och hur många det är utreds just nu av Naturvårdsverket. Men det är inte bara att välja det själva, utan det är ett uppdrag vi har att bevara vargen i Sverige, säger Nelly Grönberg som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Åtta revir och 50 vargar i länet

Enligt Länsstyrelsen finns nu åtta revir, och cirka 50 vargar i Västra Götaland.

Hör Nelly Grönberg ge sina tips på hur man som fårägare och markägare kan skydda sig från liknande attacker i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.