Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se gärningsmännens egna filmer efter bh-kuppen mot Ellos och Lindex – bilderna blev en viktig bevisning för åklagaren i rättegången. Foto: Polisens förundersökning

Tre män döms efter bh-kuppen – Ellos och Lindex drabbades av miljonstölder

Uppdaterad
Publicerad

Nära 27 000 bh:ar och kläder för över 30 miljoner kronor. Kuppen mot Ellos och Lindex har nu lett till att tre män döms till fleråriga fängelsestraff. Nu kan SVT visa gärningsmännens egna bilder.

– Det sticker ut att gärningsmännen filmar sig själva med stöldgodset, säger Viktor Törneke, åklagare.

Det var i mars i år som Lindex upptäckte att tre containrar fyllda med kläder, värda över 30 miljoner kronor, hade stulits från deras lager i Partille.

Transportfirman som ansvarade för containrarna bekräftade att de inte hade hämtat upp dem, men kunde spåra deras gps-position. En av containrarna hittades tom i en skog i Lerum.

Några dagar senare rapporterade även Ellos att de hade drabbats av en liknande förlust av kläder, enligt polisens förundersökning. Det totala värdet av båda stölderna var 39 miljoner kronor.

Stöldgods hittades i Kållered

Kort därefter fick polisen ett tips om att man sett personer som uppträdde misstänkt när de lastade in kartonger i ett förråd i Kållered söder om Göteborg. När polisen kom till platsen visade det sig vara stöldgodset paketerade i hundratals kartonger märkta med Lindex och Ellos.

Själva stöldutredningarna lades ner då ingen kunde knytas till brottsplatserna. Men tre män åtalades för grovt häleri och på fredagen dömdes de alla till fleråriga fängelsestraff. Två av männen döms även till utvisning ur Sverige i tio år.

SMS:ade om stöldgods

Som bevis mot männen användes bland annat sms och röstmeddelanden om stöldgodset.

– Filmen vid förrådet där man ser att de lastar in Elloskartonger gör att de knyts till platsen. De har ju filmat delvis hela förloppet, där man även ser deras ansikten – så bevisningen var stark, säger Viktor Törneke.

De tre männen dömdes mot sitt nekande.

SÅ DÖMS MÄNNEN efter kuppen mot Ellos och Lindex

Man 38 år – döms för grovt häleri och grovt bedrägeri till 3 år och 9 månaders fängelse samt utvisning från Sverige i 10 år

Man 31 år – döms för grovt häleri till 3 år och 3 månaders fängelse

Man 47 år – döms för grovt häleri och grovt bedrägeri till 2 års fängelse och samt utvisning från Sverige i 10 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.