• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

Tre unga män döms för gruppvåldtäkt

Publicerad

Tre unga män fälls för en gruppvåldtäkt mot en tonårstjej på en mindre ort norr om Göteborg i september. I bevisningen ingick en filmsekvens som hittats i den ene misstänktes mobiltelefon.

Det var i september som tre män utförde en gruppvåldtäkt i en lägenhet som en av flera män disponerade. Fyra män anhölls initialt och har anklagats för att ha genomfört samlag och andra sexuella handlingar med flickan mot hennes vilja.

Enligt åklagaren slog männen flickan och höll fast henne. Flickan var rädd, och hade ingen möjlighet att ta sig hem under natten.

Under fredagsförmiddagen kom domen, vilket GP var först med att uppmärksamma. En ung man frikändes och de tre andra männen dömdes till fleråriga fängelsestraff. Den äldste av männen döms till sex års fängelse, övriga två till fyra år respektive tre år och nio månader. Samtliga män nekar till brott men tingsrätten bedömer flickans berättelse som mycket trovärdig.

I bevisningen ingick även en filmsekvens som hittats i den ene misstänktes mobiltelefon.

Nekar till brott

I domen framgår det att den unga kvinnan först hade kontakt med en av de unga männen via sociala medier under den aktuella natten och åkte därefter för att träffa honom. Väl på plats fanns det flera personer på plats i lägenheten.

Den unga kvinnan därefter blev fasthållen, våldtagen och misshandlad.

Samtliga män nekar till brott, dock bedömer tingsrätten att den unga kvinnan var mycket trovärdig, ”Sammantaget anser tingsrätten att målsägandens utsaga har alla de kännetecken som utmärker en trovärdig och tillförlitlig berättelse. Hennes uppgifter har ett högt bevisvärde”, står det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer