Tredje Långgatan blir gågata permanent. Foto: Andrzej Otrębski

Tredje Långgatan i Göteborg blir gågata året om

Publicerad

Nu är det klart. Under torsdagen tog Trafiknämnden beslut om att förvandla Tredje långgatan i Göteborg till en gågatan året om.

Tidigare har sträckan mellan Linnégatan och Nordhemsgatan varit en gågata under somrarna. Men nu ville politikerna ta det ett steg längre och gör det till en gågata permanent.

– Vi har beslutat i bred politisk enighet, alla politiska partier, säger Trafiknämndens ordförande Johan Nyhus (S).

Nämnden tycker att tidigare försök varit bra för både näringslivet och utelivet längs gatan.

– Jag tycker att de restaurangägare som etablerat sig där har skapat ett attraktivt stråk. Nu kände vi att det var dags att ta det här steget, säger Nyhus.

Dialog med boende

Det har tidigare höjts röster från boende som inte uppskattat den ökade aktiviteten på Tredje Långgatan under tiden den varit gågata.

Men Johan Nyhus tror att de flesta boende är mer positiva till planerna nu.

– Restaurangerna har byggt bullerplank och glastak och är beredda att göra mer. Vi har regler för bullernivåer och man måste väga allt för och emot. Jag har fått uppfattningen om att opinionen har vänt. Det känns väl förankrat, säger han.

I yrkandet under nämndmötet under torsdagen stod det bland annat att ”Fastighetsägarna, affärsinnehavarna och de boende måste ställa sig bakom förslaget”.

Hur ska ni låta de boende tycka till om det här?

– Jag förutsätter att trafikkontoret tar in den dialogen.

När blir den permanenta gågatan verklighet?

– Det beror lite på. Det enklaste med att skylta om klarar man av att göra innan sommaren med beläggningar tar lite mer tid. Jag hoppas att vi redan i sommar ska kunna använda gatan som en gågata och sedan succesivt utveckla gatan till det. Men det är min bedömning, trafikkontoret ska också komma tillbaka till oss om detta, säger Johan Nyhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.