Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet ovan för att se enhetschef på Fagareds Sis-hem Hanna Frost förklara hur Sis-intagna i dag kan använda internet. Foto: SVT

Trots begränsningar: Så kan Sis-intagna ha kontakt med kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Men hjälp av mobil har intagna ungdomar på Sis-hem kunnat planera rymningar och hålla kontakt med kriminella nätverk. Nu finns ett nytt lagförslag för att sätta stopp för mobilerna på SIS-hem.

– Det är inte lätt att ha koll på vem man faktiskt pratar med, säger Hanna Frost, enhetschef på Fagareds Sis-hem.

Att kunna kontakta sin familj och omvärlden är en grundläggande rättighet för intagna ungdomar. Men nu finns det ett lagförslag att ge Sis-hem utökade möjligheter för att begränsa hur mobiler och surfplattor ska få användas.

– Vi ser i den samhällsutvecklingen som är och med de ungdomar som är placerade hos oss ett allt utökat behov av att begränsa kontakt med omvärlden, säger Niclas Lyngstam, institutionschef för Fagareds Sis-hem som ligger i Mölndals kommun.

”Inte till gagn för ungdomarnas positiva utveckling”

Att Sis-intagna med hjälp av internet fortsätter vara aktiva i kriminella nätverk framkommer i Socialdepartementets utredning och Brås:s studie om brottsförebyggande arbete.

På ungdomshemmen kan ungdomar som har tillgång till egna mobiler befinna sig på samma avdelning med dem som inte får använda internet alls.

– Det är problematiskt med individuella beslut i en kollektiv miljö. Då kan vi inte utesluta att någon ungdom övertalar någon annan ungdom som har tillgång till elektroniska kommunikationstjänster att förmedla ett budskap eller att ta kontakt med någon annan, säger Niclas Lyngstam, institutionschef för Fagared.

Besökare visiteras inte

Enligt ett nytt lagförslag från Socialdepartementet ska personal på Sis-hemmen få utökade befogenheter, bland annat få rätt att visitera besökare om det är nödvändigt av säkerhetsskäl. Något som välkomnas av personalen på Fagared.

Är det i dag möjligt att besökare kan smuggla in mobiltelefon?

– Vi kan inte utesluta att det inte händer. Utifrån nu gällande lagstiftning får inte vi visitera besökare innan och efter besök. Vi kan däremot visitera ungdomen och lokalerna, säger Niclas Lyngstam.

Nu ligger förslag på remiss hos myndigheter. Lagändringarna kan tidigast träda i kraft den 1 juli 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.