Närhälsans säkerhetschef Bengt Hansson ställer sig oförstående till fackets krav på stängda receptioner.
– Säkerheten sitter inte i en glasruta som går att stänga, säger han.
Trots fackets larm om att hot och våld ökar mot personal bakom receptionsdiskarna, och att man bör bygga fler stängda receptioner, vill arbetsgivaren tvärtom göra det motsatta.
– Vi arbetar utifrån de riskanalyser som finns. Vårdcentraler vill vi ha öppna på det här viset, för vi ser att de risker som finns är samtalen som kan eskalera. Men de fysiska hotsituationerna är ytterst få, säger Bengt Hansson.
Lucka kan vara provocerande
Policyn som styr hur man bygger receptionerna klargör att receptionerna på Närhälsan ska vara öppna.
”En öppen reception är förutsättning för ett bra bemötande. En reception med ”lucka” kan i vissa fall upplevas provocerande” står i policyn.
Hur kan en lucka vara provocerande?
– Får man inte kontakt, att luckan är stängd och gardinerna är fördragna, och jag står där och väntar, då kan jag mycket väl tänka mig att det kan upplevas som provocerande, säger Bengt Hansson.
Han upplever till skillnad från facket inte att hot och våldsincidenterna ökar på Närhälsans vårdcentraler. Tvärtom ser han att siffran är stabil över tid och att de incidenter som sker är ytterst få, jämfört med hur många besök som årligen görs på vårdcentralerna.
– Jag kan inte se att det är en generell företeelse bland vår personal, att man går till jobbet och känner oro, säger han.
Vill bygga fler
Enligt Bengt Hansson är en inglasad reception inte säkrare än en som är öppen. För att skapa en säker reception bör man ta hänsyn till diskens bredd samt att det finns ett rum, ett så kallat backoffice, dit personalen kan gå och låsa om sig ifall en hotfull situation inträffar.
– Vi tullar inte på säkerheten och vi är väldigt måna om att skapa en trygg arbetssituation för vår personal, säger han.
Att Närhälsan skulle sätta design före säkerhet, som är en av fackets hårdaste kritik, avfärdar Bengt Hansson. Men han medger att policyn är att Närhälsan ska bygga fler öppna receptioner, trots fackets larm.
– Det stämmer att vi strävar efter fler öppna receptioner. Det beror på att vi kan få ett mycket bättre mottagande av våra patienter på det viset. Man kan inte bara titta på faktorn med en glasruta när vi pratar om säkerhet. Det finns många fler faktorer som vi har att ta hänsyn till, säger han.
Bland annat tittar man på bredden och höjden på receptionsdisken, och erbjuder personalen säkerhetsutbildningar för att de ska lära sig hur man hanterar våldsamma eller hotfulla patienter.
Hot och våld mot personal/patient/annan utsatt på Närhälsans vårdcentralen
Siffrorna kommer från Närhälsans avvikelsesystem samt från andra källor, så som tjänsteman i beredskap.
2015: 80
2016: 115*
2017: 124
2018: 98 (till och med 2018-11-16)
Under 2017 gjordes ca 2.7 miljoner besök på vårdcentral, rehab, ca 780 000 samt beställd primärvård 576 000. Ca 2,7 miljoner telefonkontakter totalt genomfördes inom Närhälsan.
*För ärenden inträffade under 2016 genomfördes en manuell genomgång 2017 för att kontrollera hur många ärenden som fanns i dokumenterade både i avvikelsesystemet och från andra källor. Dubbelrapporteringen visade sig vara knappt 10%. Det innebär att man kan anta det verkliga värdet är något mindre än de siffror som redovisas 2016.