Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag vågar inte tänka på konsekvenserna” Foto: Adam Elmvervik

Trots färre utlandsresor – livräddare på bara en strand i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad
Tidigare år har det som mest funnits livräddare på tre stränder i Göteborg. Men i år finns det livräddare på bara en strand i hela kommunen. Detta trots att fler väntas semestra hemma under rådande coronapandemi.

Det är 13 grader och regn på Askims badstrand när SVT Nyheter besöker de tre livräddarna i tjänst. Trots vädret är det folk på stranden, tre kitesurfare njuter av vindarna och livräddarna har full koll.

Men i år finns man på färre ställen än tidigare, och Askim är den enda stranden i Göteborg med utbildade livräddare.

– Det är ett ekonomiskt beslut för oss, vi är en ideell förening som måste finnas hela året. Då kan vi inte vara överallt, säger Tina Heiker Hult som är verksamhetschef på Svenska livräddningssällskapet i Göteborg.

Tidigare år fanns det livräddare från SLS även på Bergsjöbadet och Fiskebäcksbadet. SLS hade önskat sig ett partnerskap med företag eller bidrag från kommunen för att kunna bemanna fler.

Kommunen: ”Omfattande kostnader”

Enligt Göteborgs stad är det inte ett kommunalt ansvar att anlita livräddare. Och gjorde man det på alla stränder skulle det spräcka budgeten, menar Jenny Olsson, chef på Park- och naturförvaltningen i Göteborgs stad.

– Eftersom det är omfattande kostnader vi pratar om och mitt uppdrag är god ekonomisk hushållning av skattemedel så plockar det på till en orimlig nivå om vi skulle tillhandahålla livräddare överallt.

Hon tillägger:

– Då hade vi behövt dra in på till exempel gräskilippning och det är jag inte beredd att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer