Hör ortsborna om filmen Foto: SVT

Trots filmsuccén – många ortsbor ovetandes om filminspelningen

Uppdaterad
Publicerad

Guldbaggevinnaren ”Gräns” handlar om en mörk kärlekshistoria, och är delvis inspelad i Hyssna och Sätila. Men det verkar ha gått många av ortsborna förbi.

Eftersom huvudpersonen Tina, vars karaktär spelas av Eva Melander, bor i ett hus som i verkligheten ligger mittmellan Hyssna och Sätila, har det pågått filminspelningar i området. Men många ortsbor medger att de inte haft en susning om detta när SVT Nyheter Väst besökte Hyssna dagen efter att filmen Gräns orsakat storslam på Guldbaggegalan.

– Nej, tyvärr, säger Gro Sundell, som är på väg för att handla i den lilla matbutiken i byn.

– Nej, de har nog inte marknadsfört det särskilt väl tycker jag. Jag har sett några puffningar på TV:n, och att den fått massa pris, säger Anders Remahl, som också bor i området.

– Det var nog lite hysch-hysch. Jag läste det flyktigt någonstans i en tidning, säger Lars Håkan Einarsson.

Ordnade mat till filmteamet varje dag

Men på ett värdshus i Hyssna har de känt till att filmteamet, med regissören Ali Abbasi i spetsen, vistats i veckor på platsen för inspelningar.

– Ja, de bodde här 2017 i ungefär tre veckors tid. Det var väldigt intensivt, berättar Catharina Johansson, ägare till värdshuset.

 – När Eva Melander kom och tog mat första gången blev jag helt stel. Jag hade inte förväntat mig den utklädnanden. Vi visste inte vad filmen handlade om då, säger hon.

I klippet nedan hör du om lappen som avslöjade handlingen:

Såg ni något av inspelningarna?

– Vi åkte ut med maten till Lida varje dag, ut i skogen. Vi bar och kånkade. Ibland fick vi vänta och vara tysta, om vi kom mitt i deras inspelningar. Så vi fick se en del. Det var fantastiskt att få se resultatet när det var klart.

Hur känns det att delar av filmen är inspelad här?

– Ja det är ju fantastiskt. Det är ju once in a lifetime om man säger så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.