Trots larm – hoppfullt för Nordsjöräkan

Publicerad

Bilden av att bestånden av Nordsjöräka är så allvarligt hotade att den komma att rödlistas är inte entydig. På ett seminarium som Göteborgs universitet idag höll på Tjärnölaboratoriet framgick att det handlar om flera olika bestånd, och att det i fjol dessutom skedde en kraftig tillväxt av räka.

För andra gången på några månader har räkan hamnat i fokus. I våras gav Världsnaturfonden rött ljus eftersom utkastet av råräka, mindre räkor som inte anses säljbara, från svenska fiskebåtar var oacceptabel. Och nu säger Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, att Nordsjöräkan, även kallad Västkusträkan, kan komma att rödlistas nästa år eftersom bestånden sjunkit dramatiskt. Men det finns ändå hopp.

Många ettåriga räkor

På ett seminarium som Göteborgs universitet idag höll om marin forskning på Tjärnölaboratoriet utanför Strömstad, presenterades den senaste statistiken från norska provfiskningar som visade på en mycket hög tillväxt under 2013.

Västkusträkan rödlistas

– Det är hoppfullt om det består, säger forskaren Carl André till SVT Västnytt, men det handlar om ettårig räka och vi vet fortfarande inte om den årsklassen kommer att vara fortsatt stark.

Har olika DNA

Carl André forskar på torskens och räkornas DNA. Att det finns lokala bestånd av torsk har man vetat några år, men att inte heller Nordsjöräkan är densamma i hela Nordsjön är en relativt ny kunskap.

– Vi har kommit fram till att det handlar om ett stort bestånd i öppna Skagerrak och Norska rännan, men sen har vi lokala bestånd i fjordarna, främst Oslofjorden och Gullmarsfjorden och då vore det önskvärt om dessa bestånd också fick en egen förvaltning.

Med andra ord ska inte alla Nordsjöräkor dras över en kam, men om SLU och Artdatabanken nästa år kommer att rödlista räkan som hotad art, så kommer det förmodligen att gälla alla räkor på Västkusten. Det som avgör hur mycket man sen får fiska är vilken bedömning Internationella havsforskningsrådet, ICES, gör av bestånden, och då kan tillväxten av ettåriga räkor från 2013 komma att få betydelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västkusträkan rödlistas

Mer i ämnet