Tudor i Nol – Från 800 till 20 anställda

Uppdaterad
Publicerad

De är de sista äkta Tudoriterna, som jobbat i 47 och 43 år på samma ställe. Dag efter dag, vecka efter vecka, år efter år. I en miljö som ger ett eko av ett brukssamhälle när företaget och orten var ett. Nu har Rolf Nilsson och Hasse Olsson fått som sista uppdrag att demontera det som går att rädda...

Företagets storhetstid var under 60-talet med över 800 anställda. Ett helsvenskt batteri med den kända katten som varumärke och ett kamratskap som gav energi.

1999 blev ett ödesår för Tudor i Nol. Då försvann blybatteritillverkningen från orten och nu går utvecklingen mot litiumbatterier och arbetsmarknaden har hårdnat.

Även om tillverkningen av blybatterier upphört jobbar fortfarande ett 20-tal personer vidare under företaget Exide. Två av dem har varit med sedan storhetstiden på 60-talet. Nu går de snart i pension.

reporter: Martin Grill

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.