Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Den stora skillnaden är så klart att folk är mycket mer aktsamma till att ta ett beslut om att köpa, säger fastighetsmäklaren Izabelle von Löwenadler som arbetar i Göteborg. Men trots en lugnare vinter ser hon positivt på framtiden. Foto: SVT

Mäklaren Izabelles drag på tuffa bostadsmarknaden: ”Bara att kavla upp ärmarna”

Uppdaterad
Publicerad

Den osäkra bostadsmarknaden gör att det tar längre tid att sälja bostäder vilket påverkar mäklare som jobbar på provision. Under vintern har fastighetsmäklaren Izabelle von Löwenadler från Göteborg extrajobbat som servitris.

– Man får tänka att det bara är att härda ut och att det kommer vända, säger hon.

Izabelle von Löwenadler, 28 år, har jobbat som fastighetsmäklare i ett och ett halvt år. Hon berättar att försäljningsprocessen tar dubbelt så lång tid i dag jämfört med när hon startade.

– När jag började jobba så var det i snitt 20 till 30 sällskap på varje visning, i dagens marknad kan det vara fem sällskap, säger hon.

Hon är långt ifrån ensam. SVT Nyheter Väst har pratat med flera mäklare som sökt extrajobb för att få ekonomin att gå ihop.

– Vi säljer fortfarande men det tar tid. Man hör om många som säger upp sig, säger en av dem.

Majoriteten jobbar på provision

Branschorganisationen Mäklarsamfundet har cirka 6 600 medlemmar. 60 procent av dem uppger att de jobbar för provision.

– Vi märker att man har det svårare på marknaden. Antalet transaktioner påverkar. Ju färre affärer desto svårare med försörjningen för dem som jobbar på provision, säger Joakim Lusensky analys- och kommunikationschef.

Bland mäklare som varit verksamma noll till tre år har 82 procent provisionslön.

– Många har det betydligt tuffare nu. Vi får samtal av fastighetsmäklare som har svårare att försörja sig och funderar på andra alternativ, säger Joakim Lusensky.

Beslutsam att vara kvar i branschen

Trots att försäljningarna tar längre tid så är Izabelle von Löwenander positiv om framtiden. Hon berättar att mars månad gick mycket bättre och hon är fast beslutsam att stanna kvar i branschen.

– Det är verkligen toppar och dalar. Men jag är positiv för framtiden, säger hon.

”Här har vi en superfin fyra i Majorna”. Följ med fastighetsmäklaren på visning i Göteborg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.