Tullar oroar Volvo-vd

Publicerad

Volvo Cars har tänkt sysselsätta ungefär 4 000 personer i South Carolina, men planerna kan krympa i och med hoten om nya tullar mellan Europa, Kina och USA. Det säger vd Håkan Samuelsson i samband med öppningen av företagets nya fabrik.

 – Med handelsbarriärer och restriktioner kan vi inte skapa lika många jobb som vi planerat, säger han på plats i Berkeley County.

Fram till nu har alla personbilar Volvo säljer i USA varit importerade. Fabriken norr om Charleston börjar med 900 anställda, som inleder med att tillverka den nya sedanen S60. Redan i höst kan antalet anställda uppgå till 1 500. Och i ett senare skede kan anläggningen också komma att bygga bilar åt Lynk & Co, ett märke som liksom Volvo ägs av kinesiska Geely.

Men ett uppblossande handelskrig kan ändra planerna.

 – Vi vill exportera, och om plötsligt Kina och Europa har väldigt höga barriärer blir det omöjligt, säger Samuelsson.

 – Då måste man bygga bilarna där. Och då blir alla bilar dyrare, man måste investera i mer utrustning och ha varje modell i varje land.

 – Det går emot all logik för moderna ekonomier som handlar med varandra.

Volvo sålde i maj drygt 9 000 bilar i USA, enligt carsalesbase.com. Det är ungefär lika många som Tesla. Audi sålde dubbelt så många, medan BMW fick ut nästan tre gånger så många.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.