Det stora kokainbeslaget i Uddevalla syntes direkt i statistiken. Tullchefen Tony Magnusson säger att man inte kan dra så stora slutsatser av siffrorna. Foto: TULLEN

Tullchefen: ”Det smugglas fortsatt mycket till Västsverige”

Uppdaterad
Publicerad

Tullverkets statistik för ”brottsbekämpningsområde Väst” visar på ibland häpnadsväckande skillnader mellan 2019 och 2020. Men det går inte att dra några bestämda slutsatser vad gäller smugglingen utifrån siffrorna.

– Vad man kan konstatera är att det fortsatt smugglas mycket, säger Tony Magnusson, tullens enhetschef för region Väst.

Till skillnad från helhetsbilden i landet gjordes i Västsverige fler beslag under 2020 än under 2019. Men inte för att det smugglades mer.

– Nej, det beror på att vi fick nya medarbetare. Vad det visar är att om vi blir fler gör vi också fler beslag, säger Tony Magnusson.

Att det inte blivit enorma mängder droger, vapen med mera som hittats vid beslagen under 2020 beror enligt honom på pandemin som strypt tillförseln via flyg och färjor. Det har å andra sidan fört med sig att tullen kunnat ägna mer tid åt att kontrollera tung godstrafik, där det nationellt gjorts stora beslag.

Går det att med er statistik dra slutsatser om omfattningen av smugglingen till Västsverige – eller säger det mer om var ni lagt kraft i era insatser?

– Precis så är det. Det är väldigt svårt att utifrån beslagsstatistiken säga om det smugglas mer eller mindre. Vad man kan konstatera är att det fortsatt smugglas mycket, säger Tony Magnusson.

Färre vapen, fler explosiva varor

Ibland får han frågan om hur stor andel av allt som smugglas som tullen tar.

– Och det är jättesvårt för att inte säga omöjligt att svara på. Det finns studier som visar allt från delar av procent till tio, elva procent. Det är alltså uppskattningar. Men det smugglas mycket!

I statistiken kan man till exempel se att beslag av skjutvapen minskat medan beslag av explosiva ämnen ökat.

Kan det kopplas till utvecklingen i Göteborg, med allt fler sprängdåd?

– Nja, de explosiva varorna här handlar mest om så kallade bangers. Och vi har visserligen inte tagit så många skjutvapen, men det har man gjort i Skåne – vilket gör att vi totalt sett har tagit fler vapen 2020, säger Tony Magnusson och tillägger att det ju inte är säkert att vapen som smugglas in här är tänkta att användas i Göteborg.

Koks i lasten gav bra siffror

Det han istället vill framhålla är de stora beslag av kokain och cannabis som gjordes 2020 och som avspeglas direkt i statistiken.

– Vi hade två stora beslag i Uddevalla, med fartyg som hade ”koks i lasten” för att anknyta till Tintin. Sen gjorde vi beslag av cannabis i flera containrar. I en som var lastad med marmorskivor hittades drygt 1,2 ton, berättar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.