Tung kritik mot Got Event

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2007 år har Göteborgs kommuns revisorer riktat kritik mot hur det kommunala bolaget Got Event sköter sina upphandlingar. I årets rapport är tonen skarpare än någonsin, och bolagets vd erkänner nu att hennes bolag inte gjort sitt jobb.

Turerna kring EM i ridsport i Göteborg förra året har varit många och besvärliga för Got Event, något som SVT Nyheter flera gånger rapporterat om.  Evenemanget gick 55 miljoner kronor back, och har bland annat kallats en ”katastrofal felberäkning” av David Lega (KD) som är 2:e vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden.

Kritiken från revisorerna, som GT var först med att rapportera om, handlar inte i första hand om själva EM-tävlingarna, utan om grundläggande problem inom bolaget när det kommer till upphandlingar och inköp generellt.

Kritik sedan 2007

Ända sedan 2007 har revisorerna kritiserat bolaget för bristande dokumentation i samband med upphandlingar. ”Det är vår samlade bedömning att den interna kontrollen inom upphandling och inköp inte är tillräcklig” skriver man bland annat i sin rapport.

Bolagets vd Lotta Nibell har suttit på sin post i snart fyra år, och har alltså under den tiden inte lyckats få ordning på de problem som revisorerna pekar på.

– Vi är absolut inte nöjda, det finns ingen ursäkt. Revisionen har gjort sitt jobb, vi har inte gjort vårt, säger hon till SVT Nyheter Väst.

För att en gång för alla få ordning på de svårigheter bolaget har haft med att genomföra upphandlingar på ett riktigt sätt, kommer man nu att anställa en upphandlingsledare.

”Det här får inte hända igen”

– Det är som ett stöd så att vi inte trampar fel igen. En förstärkning och en centralisering.

Varför ska man tro att ni lyckas med det här den här gången?

– Därför att ambitionen är att göra det rätt. Vi tillskjuter extra personal och vi stärker vår internkontroll, så att vi kan upptäcka tendenser till avvikelser. Det här får inte hända igen. Det finns ingen ursäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.