Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan få vänta lite längre på sin mat”, Fredrik Lindén, vd Turistrådet, om vad personalbristen inom turismverksamheten kan innebära. Foto: SVT

Turistrådet om bristen på personal: Kommer ta lång tid att rätta till problemet

Publicerad

Många företag skriker efter personal inför årets turistsäsong. Branschorganet Turistrådet genomför en rad olika åtgärder – men tror inte personalbristen är löst den närmaste tiden.

– Det kommer krävas mycket av många för att få bukt på det här, säger Turistrådets vd Fredrik Lindén.

Så försöker Turistrådet hitta personal till branschen – se klippet.

Under lång tid har det varit brist på vissa yrken inom besöksnäringen, till exempel kockar. Men efter pandemin är det i princip brist inom alla yrkeskategorier.

– Kanske kom efterfrågan snabbare än vissa trodde men jag tror inte det kom som en överraskning. Men det är svårt att lösa i alla fall.

Lång rad projekt för att hitta personal

Under våren har man sjösatt en rad projekt som ska få företag och personal att hitta varandra. Men brist inom branschen kommer man få arbeta med under lång tid.

– Det är en stor fråga som har med utbildning och konkurrens. Så det är en fråga vi arbetar långsiktigt med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.