Tusen nya jobb till Härryda när nytt godscentrum byggs

Publicerad

En nytt stort gods- och logistiknav ska etableras i Mölnlycke, och beräknas skapa minst tusen nya jobb i Härryda kommun. Investeringen ligger på fyra miljarder kronor. Bakom jättesatsningen står bland andra fastighetsbolaget Balder.

– Projektet startade med att kunderna efterfrågade detta, säger Erik Selin, vd på Balder.

Se bilderna på hur jättelagret kan komma att se ut

På tisdagsförmiddagen presenterade Balder, Next Step Group, Business Region Göteborg och Härryda jättesatsningen på 45 hektar vid Bårhultsmotet längs riksväg 40 i Mölnlycke.

Det finns redan stora logistikcenter i Göteborgsområdet – men de räcker inte, enligt initiativtagarna Balder och Next Step Group.

– Det behövs mycket mer logistiklösningar totalt sett. Marknaden ökar, regionen växer och vi blir fler. Det här började med att kunderna ville ha något sådant. Jag hade kunder men inget att erbjuda, berättar Erik Selin på Balder.

Från tanke till handling

Han tog kontakt med Jacob Torell på privata stadsutvecklaren Next Step Group – som också hade träffat kunder som ville etablera sig i ett område som ligger bra till geografiskt och har god infrastruktur.

– Jag sa till Jacob att nu måste du ordna mark. Du kan Härryda och vet vad vi måste göra. Det var så det startade, säger Erik Selin.

Jacob Torell nickar medhåll.

– Det spännande med platsen är att där redan finns ett trafikmot med överkapacitet. Så vi har bra infrastruktur på plats, och där finns en lyckad företagspark som vi nu expanderar ytterligare.

Ni pratar om tusen nya jobb?

– Vi ser att det blir minst tusen nya jobb. Men blir där även personalintensiv verksamhet kan det gå upp med flera tusen, säger Jacob Torell.

Påverkar hela regionen

Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda, ser ut att vilja gnugga händer över visionen som kan förverkligas inom fem år.

– Det här projektet påverkar hela regionen. Och ju fler arbetstillfällen som placeras i Härryda, desto större möjligheter för dem som bor i vår kommun att inte behöva åka jättelångt till jobbet, säger han.

Enligt Per Vorberg är kommunen duktig på att möjliggöra exploatörsdrivna detaljplaner och snabbt komma igång. Kommunen har själva inte behövt avstå någon mark – den har sålts privat.

Bakom projektet står även Business Region Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.