Under torsdagen lämnades 8 000 namnunderskrifter in för att stoppa ledningens planer på att lägga ner Marbodalsfabriken i Tidaholm. Foto: privat

Tusentals namnunderskrifter för att rädda Tidaholmsfabrik

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan fick de 600 anställda på Marbodal i Tidaholm chockbeskedet att fabriken ska läggas ner. Något som väckt starka protester. Och i dag lämnades 8 000 namnunderskrifter in för att stoppa ledningens planer.

Det var många som hade samlats utanför Marbodalsfabriken i Tidaholm under torsdagseftermiddagen.

– Det är en otrolig uppslutning. Hela Tidaholm vill göra allting för att fabriken blir kvar här, säger Claes Schoultz, klubbordförande för GS-facket till SVT Nyheter Väst.

På plats fanns Fredrik Nyström, vd för Marbodal, för att ta emot de 8 000 namnunderskrifterna.

– Vi överlämnade ett inslaget paket med namnen som ska vidare till bolagsstyrelsen. Vi vill få dem att ompröva sitt beslut att lägga ner i Tidaholm och bygga nytt i Jönköping.

”Handlar om fyra generationer”

Claes Schoultz har arbetat på fabriken i 46 år och enli

Namnunderskrifterna lämnades till Fredrik Nyström, vd på Marbodal. På bilden till vänster syns Claes Schoultz, klubbordförande för GS-facket. Foto: privat

gt honom är det många fler än han som gjort det. Det har producerats kök i Tidaholm i hela 95 år.

– Min farfar och min pappa och till och med mina barn har arbetat här. Det handlar om fyra generationer. Vi som arbetar här har kompetensen att bygga kök.

Bygga ny fabrik

Planen är att fabriken ska läggas ner 2024 – och att en ny fabrik ska byggas i Jönköping i stället.

– Vi är stolta över att vara marbodalare och vi har levererat miljoner kök. Ledningen förstör marbodalsandan om de flyttar och börjar på nya kula. För det finns ingen kultur i en ny fabrik. Det tar säkert 95 år att få fram en sådan kultur igen, säger Claes Schoultz.

Om fabriken funnits i 95 år här kanske det är dags att pr

Foto: privat

ova någonting nytt?

– Nej, det tycker vi inte. Tidaholm har 12 000 invånare och att lägga ner fabriken här är i jämförelse med Göteborg som att lägga ner sju torslandafabriker.

”Skulle innebära tre timmar i bil”

Kan ni inte pendla till Jönköping då?

– Det är helt omöjligt eftersom det skulle innebära tre timmar i bil varje dag för att ta sig till och från jobbet.

Vi har sökt ledningen för Nobias Marbodalfabrik i Tidaholm men inte lyckats nå någon för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.