Tusentals alingsåsare i protest mot stängd nattakut Foto: SVT/Facebook

Tusentals alingsåsare i protest mot stängd nattakut

Uppdaterad
Publicerad

2003 stängdes akutmottagningen på Alingsås lasarett under nätterna. Istället får patienter köras till andra sjukhus i regionen om de behöver vård efter klockan 21. Nu, 17 år efter stängningen, har tusentals invånare gått samman i en protest för att lyfta problemet.

– Äldre personer i Alingsås berättar att de är kvar sjuka hemma, istället för att åka in till Göteborg eller Borås. De vill få vården i Alingsås, säger Linda Vackenklint, en av initiativtagarna bakom Facebookgruppen och namninsamlingen som vill se att akutmottagningen öppnar igen.

I skrivande stund har över 5 000 personer gått med i gruppen på Facebook i protest och för att dela sina upplevelser, vilket P4 Göteborg var först med att rapportera.

– Många berättar att de förts med ambulans till Göteborg på kvällen för att sedan köras tillbaka till Alingsås dagen därpå. Att transportera sjuka människor kostar mycket och det blir dessutom en hög belastning på de andra sjukhusen, så att lägga pengar på att öppna upp nattakuten så att folk kan vårdas i Alingsås är en rimlig sak att göra, säger Linda Vackenklint.

“Få som söker akutvård nattetid”

Ordförande i Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, Nicklas Attefjord (MP), förstår att det kan vara problematiskt, men menar att det är få i Alingsås som söker sig till akuten under natten.

– Anledningarna till att akuten stängdes nattetid var en kombination av en kärv ekonomi, men även att det inte var speciellt många som sökte akutvård under natten i Alingsås, säger han och fortsätter:

– Men vi utvecklar hela tiden lösningar som har att göra med mobilitet som det heter. Alltså att man har mobila team eller att man kan söka vård via länk eller appar till exempel när vårdcentraler inte är öppna, säger ordförande Nicklas Attefjord (MP).

Renoveringar för närmare en halv miljard

Alingsås lasarett renoveras just nu för närmare en halv miljard kronor. Trots det finns inte några planer på att öppna nattakuten igen. En felprioritering enligt Linda Vackenklint.

– Det känns inte bra alls att de lägger en större summa på att renovera men återför inte akuten och öppnar inte fler vårdavdelningar så fler kan få vård, säger hon.

Enligt Nicklas Attefjord har renoveringarna ingenting med nattakuten att göra.

– Det handlar om att modernisera de lokaler som fanns, så det hade egentligen inte att göra med den frågan överhuvudtaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.