Tusentals hyllade Nils van der Poel i Trollhättan

Publicerad

Efter två OS-guld, ett VM-guld och världsrekord under en enda säsong tyckte skridskohjälten Nils van der Poel att det kunde räcka och meddelade att han slutar tävla på elitnivå. Under lördagseftermiddagen hyllades han stort i hemstaden Trollhättan.

I klippet ovan kan du höra idrottshjälten Nils van der Poel berätta mer.

Solen lyste från en klarblå himmel när Trollhättans stolthet Nils van der Poel hyllades av tusentals människor på Drottningtorget.

Konferencier var Stefan Holm, själv OS-guldmedaljör i höjdhopp i Aten 2004. Han frågade Nils van der Poel om idén att vägen är viktigare än slutmålet.

– Det blev rätt naturligt när jag satt på en cykel i sex, sju timmar om dagen och funderade på varför jag gjorde det här. Jag blev tvungen att hitta anledningar att göra något som var superjobbigt, sa han.

Sedan såg han ut över publikhavet och fortsatte:

– De flesta dagar är inte torget fyllt utan det regnar från sidan. Det rättfärdigas inte av att få stå på en prispall under några sekunder.

Comeback

Det var först förra vintern han gjorde comeback efter besvikelsen i OS i Pyeongchang 2018.

– Det störde mig att jag inte hade fått utdelning för de träningstimmar jag lagt ner. Jag trodde att jag visste vad som krävdes för att bli bäst i världen, och det var som ett stick i sidan att jag inte hade blivit det!

Den okuvliga viljan och den brinnande glöden fanns inte med från början:

– Jag tänkte först att jag testar och ser om det går. Och när jag efter något år hade investerat tillräckligt med tid i det – ja, då blev det jätteviktigt!

Oviss framtid

Vad han ska göra efter skridskokarriären är oklart.

– Exakt vad det blir får vi se. Jag har fått lite förfrågningar om att stå på scen och prata, så det blir kanske en del sånt. Så det är bra för mig att stå här nu och bli lite mindre obeväm med det, konstaterade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.