Götaplatsen i Göteborg är fylld med människor som vill välkomna flyktingarna. Foto: SVT

Tusentals manifesterar för flyktingmottagandet

Uppdaterad
Publicerad

Götapatsen fylldes på onsdagkvällen av människor som manifesterade för att hjälpa flyktingar.

Enligt polisens uppskattning deltog mellan 8 000 och 10 000 personer i manifestationen.

Sardeen Jabar var en av alla dem som var på plats.

– Jag vill välkomna mina systrar och bröder.

– Sverige är ett hjälpsamt land som välkomna flyktingar. Jag vill tacka Sverige för allting, säger Sardeen Jabar som kom hit som flykting för ungefär ett år sedan.

Bakom manifestationen för flyktingmottagandet i Göteborg står Grön Ungdom. Tidigare var planen att manifestationen skulle hållas på Gustaf Adolfs torg, men på grund av att så många som 19 000 personer väntas komma flyttade man platsen till Götaplatsen.

Under kvällen var det många som höll tal. Bland andra Gustaf Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, Mona Sahlin, Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin och Elias Karemi från Ensamkommandes förbund.

Stort engagemang

Över 100 organisationer finns på Facebook under rubriken ”Refugees welcome”. Men mest är det privatpersoner som har visat sin vilja att hjälpa flyktingar.

– Vi vill att människor tar med sig sitt engagemang härifrån, säger Carolina Bruseman (MP) från Grön ungdom Väst.

– Folk har vaknat, säger Gunilla Blom från Kungsbacka, som under många år varit engagerad i flyktingfrågan. En stor del av svenska folket har inte fattat detta förrän för fyra dagar sen.

Manifestationen avslutades med att hundratals levande ljus tändes för alla flyktingar som dött på väg till Europa i brist på lagliga och säkra vägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.