Idag firar norrmännen sin nationaldag, och i Göteborg pågår ett av de världens största firande för exil-norrmän. Flera tusen personer beräknas delta i firandet och tåget under dagen. Foto: SVT

Tusentals norrmän firar nationaldagen i Göteborg

Publicerad

Idag firar norrmännen sin nationaldag, och i Göteborg pågår ett av de världens största firande för exil-norrmän. Flera tusen personer beräknas delta i firandet och tåget under dagen.

Idag, den 17e maj, firar norrmännen sin grundlagsdag, eller Grundlovsdagen. Det var denna dag som Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag.

För norrmän har dagen stor betydelse än idag, och man firar i stor omfattning i Norge. Men även exil-norrmän firar stort på olika platser i världen, och enligt det norska projektet Norges Hus i Göteborg är firandet på svenska västkusten en av världens största, då det finns många norrmän här.

– Vi har inte helt klara siffror på det. I Stockholm och Seattle firar man också stort, men Göteborg är helt klart ett av de största, säger Thomas Sjöbacken, driftansvarig på Norges Hus.

Norrmän och svenskar firar

Syttende mai-firandet präglas av traditioner, bland annat tågar barn och viftar med norska flaggor än idag, precis som man gjort sedan mitten av 1800-talet och man sjunger norska nationalsången.

Även i Göteborg blir det ett traditionellt firande med gudstjänst, trädgårdsfest, tal och ett tåg som går genom Göteborgs gator.

– Vi räknar med mellan 2-3 000 personer idag. Det är en fin blandning av norrmän, svenskar och andra som vill ta del av firandet, säger Thomas Sjöbacken.

Norges Hus

Norges Hus är en norsk mötesplats i Göteborg, där aktiviteter med norsk inriktning samt norsk-svenska samarbetsprojekt arrangeras. Varje år firar man norska nationaldagen, 17 maj, på traditionellt vis i Norges Hus.

Norges Hus ligger på Skånegatan 16 i Göteborg. Huset invigdes 1958 och förvaltades fram till 2011 av Norska Sjömanskyrkan i Bergen genom en fast stationerad personalstyrka på plats i Göteborg. Därefter gick en grupp norrmän och svenskar bosatta i Göteborg samman för att ta över drift och underhåll av fastigheten.

Källa: Norges Hus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.